Шефът на ТЕЦ-Перник: Трябва да запазим България зелена и чиста не само за нас, но и за тези, които идват след нас

Едно от най-големите ни инвестиции е преминаването им изцяло на природен газ през летните месеци, казва изпълнителният директор на дружеството

 

Един от най-големите екологични проекти, част от зелената трансформация на „Топлофикация Перник“, е преминаването им изцяло на природен газ през летните месеци. Това е мащабна инвестиция, по която работят от вече близо година. Предприятието започна своя енергиен преход със закупуването на три газови когенератори. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация.

Трябва да запазим България зелена и чиста не само за нас, но и за тези, които идват след нас“, обясни изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“.

Той заяви, че само „ръка за ръка“ с всички перничани ще успеят да подпомогнат за бъдещото устойчиво развитие на региона. „Постигането на нисковъглеродно производство, особено за страна като България, която години наред произвежда енергията си от въглища, ще бъде наистина голямо предизвикателство. Няма да ни бъде лесно и няма да реализираме прехода толкова бързо, колкото ни се иска“, посочи Ясен Кацаров. Той сподели, че средствата, които трябва да бъдат отделени са големи, но необходими, за да могат да продължат да работят.

На въпрос какво означава зелено производство на енергия, Ясен Кацаров обясни, че става дума за въвеждане на модерни технологии за производство на чиста енергия, инвестиране в зелени проекти и инициативи, които ще доведат до подобряване на влиянието върху качеството на въздуха и околната среда. Той е категоричен, че всеки един от нас има лична отговорност към опазването на природата и че ние трябва да проявяваме съпричастност към идеята за един по-чист свят.

Ясен Кацаров посочи, че зелената трансформация ще доведе до значителни промени в търсенето на работна ръка не само в сектор „Енергетика“, но и в други икономически отрасли. Промените ще доведат до търсене на някои професии повече и до намаляване на нуждата от други.

Смятам, че новите икономически дейности ще създадат и нови професии. Навлизането на новите технологии в производствената ни дейност ще доведе до нужда от специалисти с профили със специфични умения. Някои от съществуващите професии и отрасли ще преминат през екологосъобразни промени в работата“, каза Кацаров. И допълни, че това от своя страна ще изисква инвестиране в обучения и квалификационни рамки за съответните длъжности.

Зеленото преструктуриране” води промени в икономическата дейност, но важното е нито един работник да не остане без работа, а да му се осигури възможност за преквалификация и професионално развитие. Вярвам, че политиките за опазване на околната среда и подобряването на качеството на въздуха носят огромни възможности за заетост, но и рискове, свързани със структурните промени“, каза Кацаров. По думите му правилната стратегия за трансформация на предприятията и регионите, в които те се намират, ще доведе до адаптиране по-бързо и лесно към чисто и устойчиво производство и потребление по начини, които максимизират създаването на достойни условия за труд, достъпни за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *