Ресторантите отварят на открито от 1 април ми

Детските градини възобновяват занятията от 5 април, а учениците се връщат в училище от 12-и

Управляващите отново се огънаха под натиска на ресторантьорите. Въпреки че ситуацията у нас е далеч от нормализиране, от 1 април те отварят ресторантите и заведенията за хранене, които имат към тях открити площи и градини. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов тази сутрин. За много заведения тази мярка е съвсем формална – в София открито се нарушава забраната, дори в идеалния център и на метри от институциите.

Нощните заведения остават затворени, моловете и големите магазини – също. Изключение ще се направи за големите търговски магазини, които могат да използват площи на открито за продажби – те ще бъдат отворени, но те и сега организираха продажби на открито, без това да е разписано в заповеди. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет. Фитнесите вероятно също ще бъдат отворени с до 30% капацитет, като по този въпрос все още няма окончателно решение.

Учениците се връщат на 12 април по график, който ще бъде уточнен тепърва, като най-вероятно ще се ползва старият. Детските градини отварят на 5 април. До 12 април дистанционно остава и обучението в университетите, като присъствени ще са само точно определени практики за определени специалности.

Според здравните власти повод за лекото облекчаване на мерките е оправдано на фона на развитието на епидемията. „Надяваме се в момента да сме в най-високата точка на пика. Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. В Кюстендил от няколко дена има такава тенденция, в някои друго областни градове също“, коментира министър Ангелов. Според него решението за отпускане на мерките е последователно и отговорно въпреки късата продължителност на локдауна – 10 дни. „Здравето на хората има няколко характеристики – психическа характеристика, физическа характеристика, социалното благополучие. Трябва да се грижим за всички тези показатели, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно, последователно, казали сме нещо и то ще се случи“, коментира Ангелов.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев пък вече много българи били защитени от вируса. „Трябва да взимаме предвид, че около 1-1,5 млн. български граждани вече са защитени. Реално преболедувалите вероятно са 500 000, ако отчетем скритата заболеваемост, и 450 000, които са ваксинирани. Ваксинираните с първа доза също имат някаква степен на защита. Това е малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно, за да намали темпа. Ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск“, коментира Кунчев. Това изказване е изключително опасно, тъй като много хора спират да се пазят още в първите дни от поставянето на първата доза и се заразяват преди да имат изградена защита срещу вируса.

НАТИСК 

Сега имаме много по-голяма брой хора в лечебните заведения, но виждате, че системата се справя. Това, което виждахме със закъснели линейки, с необслужени пациенти, не се случва, болниците се справят. Успяхме да подготвим всичко за третата вълна като кислородни системи, респиратори, така че системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислорода си навреме. Ако се установи, че има забавени доставки, няма да се поколебая да издам заповед за забрана на износа на кислород, коментира още здравният министър Ангелов. Според него няма да има проблеми и с гласуването на предстоящите парламентарни избори.

ВАКСИНИ

Днес в страната пристигна по-сериозна пратка от ваксината на „Модерна“ – 51 600 дози. Доставените вчера 31 590 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ вече са разпределени между 23 РЗИ-та, 5 областни инспекции ще получат флаконите днес. Утре се очаква доставка на 151 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“, което прави 234 190 дози за седмица. „Това ни прави изключително оптимистични за темпа на ваксиниране. Вчера са ваксинирани над 10 000 души. През април очакваме над 700 000 дози, които може да се увеличат при предстоящото преразпределение на допълнително договорените от ЕК 10 млн. дози от „Пфайзер/БиоНТех“, коментира още здравният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *