Шефката на Напоителни системи ремонтирала колата на мама с държавни пари

Куп потенциални нарушения, извършени в държавната фирма ”Напоителни системи” и свързани с нейния директор Снежина Динева, изкара земеделският министър Христо Бозуков, пише 19min.bg. По думите му шефката на Напоителни системи е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Бозуков посочи, че срещу Динева се водело разследване от прокуратурата, което може да стигне и до обвинителен акт.

Пред Mediapool Снежина Динева потвърди за ремонта на колата на майка си с държавни пари, но оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. Тя твърди, че няма информация срещу нея да има дела или разследване и отрече Напоителни системи да има несъбрани вземания от 4 млн. лв.

 

„Най-дребният детайл е извършен ремонт на един автомобил, който е собственост на майката на директора на фирмата. Ремонтът е за около 2800 лева и е направен за сметка на предприятието. Затова е дадено разрешение от председателя на Съвета на директорите на компанията този автомобил да бъде използван от директорката като служебен. Аз не вярвам предприятието да няма служебни автомобили“, каза министърът пред БНР.

Пред Mediapool Снежина Динева уточни, че ползва автомобила на майка си BMW 5 като служебен. „Колите на дружеството са 60-годишни, повечето от тях не са в движение, използването на частни коли от роднини ни излиза по-евтино отколкото да наемем коли“, обясни Динева.

По думите й това било законна процедура, която е правена и от предходни ръководства на държавната фирма.

„Колите са възложени въз основа на договора за управление и контрол, който аз имам, членовете на Съвета на директорите имат, управителите на клонове имат. Председателят на съвета на директорите на фирмата има такова право спрямо изпълнителния директор, когато има такава необходимост да имаме право да ползваме частни автомобили“, каза още Динева.

Тя посочи, че за 3 години е правен само един ремонт на колата. Използваният бензин се изплащал от фирмата на база проведените командировъчни за оглед на съоръжения.

Земеделският министър Христо Бозуков посочи още, че фирмата има несъбрани вземания за 4 млн. лв. от години, които били издадени на база съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони“, попита министърът.

Снежина Динева опонира, че юристите й активно предприемат действия по събиране на текущите вземания. Според нея най-вероятно става въпрос за стари вземания, чието събиране е изтекло по давност и съответно е невъзможно.

„В момента г-жа Снежина Динева се разследва от Софийската градска прокуратура, има три преписки, две от които може да завършат с обвинителни актове“, обяви Христо Бозуков.

„Нямам такава информация. Ще си извадя свидетелство от Националната следствена служба за водени дела срещу мен. Аз нямам информация да са водени дела срещу мен“, отвърна Динева пред Mediapool.

Земеделският министър обяви още, че Напоителни системи е с кредит от 13 млн. лв., изтеглен от „Инвестбанк“.

„С оглед последния одит от страна на ЕЦБ, където е упоменато, че „Инвестбанк“ и една друга банка не покриват критериите за ликвидност, това поставя под заплаха обезпечението на „Напоителни системи“. Евентуално при неизплащане на месечните вноски на кредита може да бъдат запорирани активите на държавната фирма“, коментира Бозуков.

Снежина Динева посочи, че през 2017 г. се обърнала към всички търговски банки в страната, но само „Инвестбанк“ и „Д Банк“ се отзовали. „Кредитът е с цел погасяване на задълженията на „Напоителни системи“ към Национална агенция за приходите и към частни съдебни изпълнители. Към 2017-а година имаше много дела, с които се разпродаваха имотите на Напоителни системи. Кредитът е на стойност 10 млн. лв. и 3 млн. лв. овърдрафт и нямаме закъснения в нито една вноска“, коментира още тя.

Динева заяви, че очаква банката да излезе със съобщение, защото „Инвестбанк“ е преминала цялостната оценка и преглед на качеството на активите и стрес теста, който ЕЦБ направи на българските банки. „Доколкото имам информация, тя е изпълнила всички препоръки и миналата година бе повишен дългосрочния кредитен рейтинг на банката“, каза Динева.

Христо Бозуков разказа, че преди седмица в Напоителни системи е получен одит от Сметната палата, който обаче не му бил представен. Министърът предположи, че документът е скрит от управата на фирмата, защото „там има доста критични бележки особено около обществените поръчки, извършени в системата“.

„Има обществени поръчки на държавната фирма, от които човек може да се стресне“, каза Бозуков още преди седмица. Той даде пример, че при цена 80 лева за кубик бетон, фирмата се готви да плаща за бетон от Бургас – 300 лева.

Снежина Динева посочи, че чака с интерес одита на дружеството, защото той още не е дошъл и тя не разполага с него. По принцип изцяло е спазван Законът за обществените поръчки при обявяването и възлагането на търговете, допълни Динева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *