Любомир Спасов не пуска властта в болница “Лозенец“

Дългогодишният директор обжалва уволнението си и новото ръководство не може да встъпи в длъжност

 

Вписването на новото ръководство на болница “Лозенец“ е спряно с определение на Софийския градски съд (СГС) от понеделник, тъй като отстраненият миналата седмица директор Любомир Спасов обжалва решението на здравния министър за освобождаването му. Здравният министър Стойчо Кацаров отстрани в четвъртък миналата седмица Спасов и останалите членове в борда на болницата след като направи шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и други нарушения в лечебното заведение. В петък беше назначено ново ръководство и за изпълнителен директор бе избран хирургът от болница “Лозенец“ Радосвет Горнев.

Отстраненият директор Любомир Спасов, който е начело на болницата от 1998 година, обаче, обжалва уволнението си с мотива, че процедурата не е спазена. В исковата молба на Спасов се посочва, че “процедурата по освобождаване и назначаване на членове на съвета на директорите е незаконосъобразна, доколкото не са били спазени нормативно установените императивни правила за това“.

Спасов е поискал регистрацията на новото ръководство на болницата да бъде спряно докато съдът се произнесе по жалбата срещу отстраняването му по същество. Съдът съответно е признал молбата му за основателна. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок, като се очаква МЗ да го обжалва.

При това положение по документи Спасов остава начело на болницата.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира по този повод пред БГНЕС, че Спасов се опитва да остане в болницата и това може да доведе до укриване на доказателства и факти, манипулирането на хора и др.

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, каза Петров.

До отстраняването на Спасов и останалото ръководство на болницата се стигна след като миналата седмица здравният министър разкри, че в “Лозенец“ е действала криминална схема за трансплантации на чужди граждани без родствена връзка между донорите и рецепиентите, като по всяка вероятност става въпрос за канал за трафик на органи. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а реципиентите техни “чичовци и лели” от Израел, Япония, Германия, Оман. След консултации с посолствата на съответните държави е установено и че рецепиентите са с фалшиви самоличности. Въпреки че информацията за първите незаконни транспплантации е постъпила в МЗ през октомври миналата година, схемата е продължила да действа докато институции и служби уж проверявали и разследвали.

Схемата бе потвърдена пред Нова телевизия и от бивш служител на болницата – Мишел Леви, който лично е водил комуникацията с посредническата фирма, собственост на турски гражданин, която намирала донорите и реципиентите. Самият Леви също има опит с посредническата дейност, като през негова фирма онкоболни българи са пращани в Израел за трансплантации на стволови клетки, като роднините на няколко починали пациенти са водили срещу него дела за измама в миналото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *