ЦИК отново си преобърна позицията за машинните разписки

Бележките ще се броят във всички секции с машинно гласуване, както настояваше ГЕРБ

Централната избирателна комисия (ЦИК) за пореден път показа колко неустойчиви са позициите, които заема. На заседанието си тази вечер органът отново преобърна мнението си по отношение на броенето на контролните разписки на машините. Комисарите решиха, че бележките ще се броят във всички избирателни секции с машинно гласуване в страната и в чужбина.

Така те се отметнаха от досегашното си решение, че такова броене ще се проведе в 30 процента от секциите, и се върнаха към първоначалната си идея за 100-процентово броене. И гарантираха часове допълнителна работа на секционните избирателни комисии, които ще трябва да свършат тази задача. Няма особено съмнение, че ще се стигне и до грешки при броенето. А това ще подрони допълнително доверието в машинния вот, вместо да го укрепи.

Поводът ЦИК да преобърне позицията си беше скандалът, който избухна около стотиците машини за гласуване, извън поръчаните за изборите, които изникнаха на различни места у нас през последните дни. Устройствата са внесени от “Сиела Норма”, която доставя също и машини за изборите.

Новото решение на ЦИК е победа за ГЕРБ. Бившите управляващи усърдно натискаха комисарите през последната седмица да върнат пълното броене в секциите с аргумента, че това ще бъде гаранция, че машините не са манипулирани.

Предложението да се върне 100-процентовото броене дойде от члена на ЦИК Емил Войнов, който е от квотата на БСП. Всъщност Войнов беше вносител на всички предложения, свързани с разписките досега – първо за 100 процента, после за 30 процента, а сега отново за 100 процента. При гласуването се противопоставиха единствено представителите на “Демократична България” и ИБГНИ в комисията.

Решението беше взето след ожесточен дебат, изпъстрен с обвинения между комисарите, че работят по-скоро за излъчилите ги политически сили, отколкото за удачното провеждане на изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *