Новите случаи на ковид пак станаха повече от излекуваните

Каквото каже министър Кацаров, винаги става обратното, каза проф. Кантарджиев

3146 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат данните към 00:00 часа на 13 ноември. Те са установени с 41 369 теста, което означава, че положителните проби са 7,6 на сто. 113 193 са активните случаи в момента, а общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията е 653 209. 84,81% от новозаразените не са ваксинирани.

В болница са 8156 пациенти с ковид, като 751 от тях са в интензивните отделения. Новопостъпилите в болница са 855 души, като 88,42% от тях не са ваксинирани.

175 души са починали през последното денонощие и с тях жертвите на ковид в България стават 26 125. Не са били ваксинирани 94,86% от починалите за деня.

Системата отчита като излекувани нови 3007 души. Това обръща тенденцията от последните няколко дни новите случаи да са по-малко от оздравелите. С тези 3007 души хората, регистрирани като преминали през заразата, са 513 891.

21 899 дози ваксина са поставени в петък, а общият брой на поставените дози е 3 057 437. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл вече е 1 615 183.

И този уикенд ще има изнесени ваксинационни пунктове на много места в страната. Пълният им списък може да се види тук. Отново прави впечатление, че за поредна седмица няма пункт пред Морската градина във Варна. Пунктът там изчезна, след като през септември бе нападнат от антиваксъри, а прокуратурата започна проверка дали регионалната здравна инспекция е имала право да поставя ваксини.

Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, пред БНТ.

„Доказахме на народа, че когато експертно се управлява криза, умрелите и заболелите са по-малко. За съжаление, в момента 113 000 души са активно болни. Това никога не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратното казват директорите на болниците. Тежко е положението по отношение на многото болни и лечението.“, посочи професорът.

„Лично аз много се плаша, когато министър Кацаров каже, че няма да прави нещо, защото обикновено го прави. Не знам той знае ли какво е локдаун, но сега казва, че няма да има, но каквото каже, винаги става обратното. Сертификатът за антитела по документи се издава от 11 ноември нататък, но ако преди това си се изследвал, не можело. Според мен това е добра мярка за туширане на напрежението на хора, които са боледували и не са регистрирани, за да могат да ползват зелен сертификат. Това е хубаво“, допълни Кантарджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *