Цветанов: Борисов не се кани да управлява отново, затова харчи безотговорно

„Когато колеги от парламентарната група са ми споделяли определени тревоги, винаги съм ги предотвратявал… Убеден съм, че ще получим сериозна подкрепа от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Най-важното е да има хоризонт. В момента нямаме хоризонт. Имаме едно безотговорно харчене на пари. В момента в правителството не се готвят за управление. Те искат да оставят на новия кабинет големи дългове и огромен дефицит като наследство“.

Това заяви в интервю за „Дойче Веле“ Цветан Цветанов, бивша дясна ръка на Борисов и настоящ лидер на „Републиканци за България, който се вижда в следващия парламент след вота на 4 април.

Цветанов, който се изживява и като основен критик на властта, от която дълги години бе част, обвинява правителството, че „няма никакви политики „как да оцелее бизнесът“. „В момента политиката на правителството е да заобикаля обществени поръчки със създаване на държавни дружества като „Автомагистрали“ и „Информационно обслужване“, смята той.

„Доста притеснително е, че след последните промени в Закона за електронното управление всичко вече ще минава през „Информационно обслужване“. Бизнесът е против. Идеята е да има публично-частно партньорство, особено в IT сектора, където можем да се възползваме от потенциала на българските IT компании“, казва още Цветанов.

По отношение на външната политика и в частност отношенията ни с Русия, Цветанов твърди, че „с политически решения се увеличава зависимостта от Русия“. „Правителството например нямаше никаква позиция по темата „Скрипал“. Когато изразих позицията си като председател на парламентарна група, в същия ден премиерът каза, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев“, даде примери бившият шеф в ГЕРБ.

„Много ясно съм се разграничил от начина, по който се води политиката на ръководството на ГЕРБ. Искам да направя ясно разграничаване между честните, стойностни и добронамерени симпатизанти и членове на ГЕРБ, които попадат под общия знаменател на скандалите около Бойко Борисов, Цвета Караянчева и тези записи, които излизаха през последната година, подчертава Цветанов.

Той критикува остро и позицията на Борисов за „Турски поток“. „Преди година и половина той (Борисов) обясняваше, че проектът „Турски поток“ ще бъде икономически изгоден за страната, ще ни даде повече сигурност и ще имаме газов хъб, който ще може да осигури необходимата диверсификация. Нищо от това не се случи. Тръбата няма никакво разклонение за газифициране на Северозападна България и за отклоняване на количества към Мариците, за да изпълним изисквания на Европейската комисия. Борисов даде на българските данъкоплатци един риск в размер на три милиарда лева – инвестиция, направена от българското дружество „Булгартрансгаз“. Русия не поема никакъв риск по този проект“, посочва бившият втори в ГЕРБ.

Цветанов признава и за допуснати грешки и се извинява на всички, които под една или друга форма са били обидени от всичко това, което е правил. „Всеки допуска грешки. В началото в политиката съм бил много по-емоционален и може би съм правил изказвания, които са неуместни за министър. Другото е, че бях много отдаден на всичко, което правих в чисто организационен план. Комуникирах ежедневно с всички структури в страната, но отсъствах от важните решения, които се взимаха от изпълнителната власт. По този начин парламентът беше дистанциран от важните политически решения, които се взимат от изпълнителната власт, но след това трябваше да бъдат облечени в съответното законодателство. Мога да отчета, че съм допуснал това нещо да се случи“, казва Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *