Първан Симеонов: Радев им проби системата, няма да им го простят

За пръв път в лицето на президента Радев имаме нещо, което е извън плана на Борисов. Този им проби системата и те няма да му го простят – ще го мачкат яко. С тези думи полотологът Първан Симеонов коментира в сутрешния блок на БНТ обявеното намерение на Румен Радев и Илияна Йотова да се кандидатират за втори мандат.

Смел ход. Той поделя света на две, т.е. той казва – има две алтернативи: Борисов/ Радев, статукво/ промяна. Радев внесе и известна определеност, като каза, че се кандидатира, смята анализаторът.

Думите на президента, че може да се направи правителство на задкулисието Симеонов определи като сигнал, че Радев сочи себе си за алтернатива. Той смята още, президентът ще налага все по-твърд тон, а Борисов ще е все по-гъвкав в говоренето. Аз действам, пък вие се редете по мен – затова казвам, че ходът е смел, анализира Симеонов обявяването на намерението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

Първан Симеонов допълни, че без ясна партийна подкрепа е трудно достигането на балотаж. Той изрази мнение, че обявяването на кандидатурата вчера на Радев може да е съгласувано с БСП, за да може да се постигне образ на надпартийност.

Според анализатора Корнелия Нинова не би могла да си позволи да не подкрепи кандидатурата на Радев, защото е натрупала сериозно напрежение срещу себе си.

Първан Симеонов изтъкна, че Радев все още не е загубил рейтинга си, което е най-важният атрибут на един президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *