Цацаров поиска Гешев да го провери

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е сезирал прокуратурата с искане да бъде направена проверка дали е извършил престъпление. Това съобщи dir.bg, като публикува писмото на Цацаров до главния прокурор Иван Гешев.

Цацаров иска да бъде проверен заради думите на министър-председател Кирил Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. Премиерът каза това пред bTV в петък, анонсирайки, че ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ сега иска действията му да бъдат проверени, защото думите на Петков навеждали на извод за извършени престъпления. Цацаров изрично пише до Гешев, че е обжалвал отнемането на допуска и искането за проверката няма нищо общо с това производство.

По-рано в понеделник, 17 януари, стана ясно, че Цацаров е пратил оставката си в Народното събрание. Той обяви, че се оттегля миналия четвъртък. Пред „24 часа“ обяви, че ще поиска да бъде „освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията“. В петък обаче се разбра, че ДАНС е отнела допуска до класифицирана информация на Цацаров.

Цацаров излезе с официална позиция, че достъпът му до тайни е отнет „след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.

Той е категоричен, че не е знаел, че когато е обявил оставката си, не е знаел, че ще остане без допуск.

„Не става дума за институционален натиск, лично отмъщение, хората са си свършили работата“, каза премиерът Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *