Сотир Цацаров внесе оставката си в парламента

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е депозирал оставката си в Народното събрание.

Цацаров анонсира оставката си миналия четвъртък през „24 часа“. Тогава той обяви, че ще поиска да бъде „освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията“. В петък обаче се разбра, че ДАНС е отнела допуска до класифицирана информация на Цацаров, защото е приела, че той е нанадежден да борави с държавни тайни.

Цацаров излезе с официална позиция, че му е известно, че допускът му е отнет „след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.

Той твърди, че отнемането на допуска не е повод да подаде оставка, а обратното – „обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане“. Според него причините са ясни – при Рашков е свързано с „желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние“, а за премиера Кирил Петков „това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“. Цацаров се закани, че ще атакува отнемането на допуска си в съда и обяви, че цялата секретна информация, която постъпва в КПКОНПИ, е пренасочена към заместника му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *