„Хартиената коалиция“ се отказа от скенера на ДПС, остави смесеното гласуване

Мнозинството изведнъж припозна отхвърлената иначе идея на Движението и после се отрече от нея

 

Окончателното гласуване на измененията в Изборния кодекс, което се очаква да продължи до късно вечерта и под знака на протест, е в режим „законодателен качамак“ (по Христо Иванов), сътворен от гласуванията на т.нар. Хартиена коалиция. ГЕРБ, БСП и ДПС първо въведоха смесеното гласуване, после само гласуване с хартия, към него щяха да добавят и сканиращи устройства и накрая се върнаха към варианта избирателят да посочва с машина или с хартия иска да упражни правото си на вот, отказвайки се от скенерите, горещо искани от ДПС.

Какво се случи?

След десетки часове дебати „Хартиената коалиция“ успя да върне бюлетината в големите секции във варианта смесено гласуване. Но от местните избори следващия откромври машината требваше да отиде в историята, като трябваше да бъде заменена с исканите от ДПС сканиращи устройства – предложение, отхвърляно досега от мнозинството, в т.ч. и в комисията по правни въпроси. Така на следващите редовни избори, каквито се явява вотът за местна власт наесен и на всички следващи, се очакваше да попълваме добрата стара хартиена бюлетина, а сканиращи устройства да отчитат резултата. Или да се случи точно това, за което от Движението се заканиха още с отварянето на Изборния кодекс: „Няма да допуснем тези машини повече до избори!“. Или поне това бе идеята…

Така на практика депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС приеха едновременно два съвсем различни вида гласувания. Първият бе смесеното гласуване, т.е. избирателите в големите секции с над 300 избиратели да имат право да посочат с машина ли искат да гласуват или с хартия – каквото изначално бе предложението на левицата, с което тръгна и ремонтът на ИК. Паралелно обаче същото мнозинство одобри още един текст – на ДПС – който гласеше:

„В избирателната секция избирателят гласува с хартиена бюлетина“.

В него не се говореше за сканиращи устройства, а само за хартия. Такива бяха предвидени в по-нататъчните разпоредби, които към онзи момент не бяха приети. И следователно от „Продължаваме промяната“, в лицето на Настимир Ананиев, възразиха:

„Единствено и само хартиено гласуване – ей т’ва гласувахме“.

А Милен Матеев (ПП) дори призова за прегласуване, посочвайки, че мнозинството не знае какво е гласувало и се е объркало.

В останалите разпоредби, вързани с този текст, се предвиждаше въвеждането на сканиращото устройство, като в преходните и заключителни разпоредби бе посочено, че хартия и скенер ще останат единственият способ за гласуване от местните избори нататък. И сегашната машина, плод на експериментално гласуване от 2014 г., насам, трябваше да отиде в историята. И понеже тези текстове все още не бяха гласувани и настана хаос в зала, бе поискана почивка. От ПП предпоставиха, че ако не се приемат и текствете за сканиращите устройства, в действителност ще гласуваме само на хартия, след което заедно с ДБ напуснаха залата, не се върнаха след почивката.

Всички опити на ГЕРБ и ДПС да убедят останалите, че няма да остане само текстът с хартията, а ще се приемат и тези за скенерите, се оказаха безпллодни. В социалните мрежи вече бяха „гръмнали“ постове за това, че „Хартиената коалиция“ е елиминирала всякакви технически устройства от изборния процес – и машини, и скенер. След дадената почивка Божидар Божанов (ДБ) единствен влезе в залата, за да обясни защо дори и да се приемат сканиращите устройства, те не са добро решение – Божанов изтъкна, че те не са били обсъждани предварително, припомни, че не бяха подкрепени от правната комисия, обрисува всички технически въпроси, които възникват около тях и изтъкна, че за разлика от машината, те се въвеждат директно, без никакви експерименти.

В отговор Десислава Атанасова даде заявка, че текстовете за скенерите няма да бъдат подкрепени, а мнозинството ще се върне на основополагащия ги текст за гласуването само с хартия и ще отмени и него. Текстовете за въвеждането на исканата от ДПС само хартия в действителност не минаха, след като по предложение на самото Движение депутатите се върнаха на тях. Паднаха с гласовете на ГЕРБ и БСП, които гласуваха „против“, както и с тези на 26-мата въздържали се от „Възраждане“.

„Законодателен качамак. Забележителен качамак“, констатира по повода съпредседателят на ДБ Христо Иванов на съвместен брифинг на ПП и ДБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *