Хапче за ковид, предписано на 8 млн. души, се оказа безполезно

След като лекарство бе използвано от повече от 8 милиона души за лечение на Covid-19 в Турция, ново научно изследване установи, че то е неефективно в борбата срещу вируса.

Това обяви в Туитър членът на турския научен комитет по Covid-19 проф. д-р Серап Шимшек Явуз от Истанбулския медицински факултет.

Фавипиравир (Favipiravir) е лекарство, първоначално произведено в Япония, одобрено за лечение на грип. След информация за ефективността му в борбата с Covid-19, турското здравно министерство започна да го предписва на всички хора, диагностицирани с новия коронавирус. Пациентите в задължителна карантина бяха посъветвани да приемат хапчето до девет пъти на ден.

Към днешна дата лекарството е предписано на около 8 милиона души в Турция.

Въпреки широкото му използване, Фавипиравир не е одобрен никъде по света за лечение на Covid-19, пише „Марица“.

Япония през 2020 г. даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir) за да го използват за лекуване на пациенти, заразени с новия коронавирус. Няма информация колко пациенти в България са използвали медикамента.

Сега ново проучване, публикувано от канадската фармацевтична компания Appili, доказва неефективността на лекарството. Проучването, наречено PRESECO (Предотвратяване на тежък COVID-19), показа, че когато пациенти с COVID-19 са получавали фавипиравир, те не са имали реално облекчаване на състоянието.

Лекарите са загрижени за страничните ефекти след приемането на толкова много от това лекарство от пациентите. Д-р Мурат Акова от Катедрата по микробиология и инфекциозни болести на университета Хаджеттепе каза, че приемането му в такива високи дози може да има отрицателен ефект върху черния дроб. „Най-вече наблюдавахме, че нашите пациенти изпитват нарушена чернодробна функция, но след като лекарството беше спряно, функциите се върнаха към нормалното“, увери той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *