Микророботи плуват из тялото и унищожават рака

Микророботите в първите експерименти са направени от хидрогел, отпечатан на 3D принтер, и с кухини, които могат да носят съответното лекарство. Те плуват в организма, подобно на героя във филма „Вътрешно пространство” на Спилбърг, носейки в себе си лекарства и прицелвайки се в конкретните ракови клетки, където са готови да освободят полезния си товар автоматично, благодарение на промените в нивата на pH, предаде technews.bg.

При лабораторни тестове, за които съобщава подробно ACS, изследователите са използвали магнити, за да насочват микроробот с формата на рибка през симулирани кръвоносни съдове към група ракови клетки в единия край. Провокиран от киселинната среда около тумора, роботът „изплюва” лекарството, убивайки раковите клетки.

При други тестове микророботи-раци могат да „закопчават” наночастици от лекарства с ноктите си, да се придвижат до целевото място и да освободят лекарството там.

Технологията е все още в съвсем начален етап и предстоят много изследвания. Ако се окажат успешни, ще стане възможно рояци от микророботи да плуват, да се търкалят, да пълзят, да ходят, да се въртят из телата ни, за да доставят лекарства по-директно към нуждаещите се клетки.

Една от задачите, по които екипът ще трябва да поработи, за да стане възможно всичко това, е смаляването на роботите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *