ФСБ се опитала да изведе съюзника на Путин от Украйна

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия се е опитала да изведе депутата от “Опозиционната платформа – За живот” Виктор Медведчук, най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в Украйна, първо в Приднестровието, а след това и в Москва. Това съобщи шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов, цитиран от украинския сайт “Гордон”.

“Това наистина беше трудна и опасна операция за много от нейните участници, която продължи около месец във военни условия. Президентът даде указание и ние активирахме всички възможности да изпълним това указание и да намерим г-н Медведчук. Беше извършена много аналитична и оперативна работа под прикритие, която в крайна сметка ни доведе до Медведчук”, каза Баканов.

Той добави, че украинското разузнаване се е сблъскало не само лично с Медведчук, но и с ФСБ, която се опита да изведе кръстника на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин в чужбина.

“Руските специални служби привлякоха лидерите на престъпния свят на нашата държава и корумпирани служители на реда, за да изпълнят плана си”, подчерта ръководителят на украинската служба.

Той отбеляза, че ФСБ се е опитала да прикрие плановете си колкото е възможно повече: хвърлила е дезинформация, умишлено е направила фалшиви течове, опитала се е да организира “фалшиви” маршрути за евакуация на политика и е поставила СБУ на фалшива следа, дори е подготвила “псевдомедведчуци” да отклони вниманието.

“Предрешен като украински военен, както се твърди, придружени от колеги, те са искали да отведат Медведчук до украинската граница. Там с лодка той е трябвало да бъде транспортиран до другата страна, където е била евакуационна група на специалните части на ФСБ. Пристигнали са в нужната точка, за да доставят Медведчук в Москва. Но благодарение на Службата за сигурност на Украйна реализирането на този план не успя”, добави Баканов.

Контраразузнаването на СБУ изчисли десетки версии, определи истинския маршрут и установи мястото на пристигане на групата за евакуация на ФСБ в Приднестровието.

“Това позволи на оперативните служители и следователите на Службата за сигурност на Украйна да задържат Медведчук на пътя от столицата ни, близо до изхода от Киевска област. Отбелязвам, че той беше придружен от украински служители на реда, които също ще отговарят за техните действия”, каза той.

Задържан е и бодигардът на Медведчук Андрей Таран, който му е помогнал при бягството. Телохранителят каза, че е чул Медведчук в разговор със съпругата си да казва, че ФСБ организира бягството и тъй като Беларус и Русия вече са затворени, бягството ще бъде през Приднестровието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *