ТЕЦ-Перник дава шанс за кариерно развитие на енергийните специалисти

Предприятието обяви свободни работни места за позицията „монтьор за поддръжка на топлопреносната мрежа“

Топлофикация Перник“ обяви свободни работни места за позицията „монтьор за поддръжка на топлопреносната мрежа”, съобщават от дружеството.

От предприятието коментираха, че част от инвестиционната програма включва разкриване на нови работни места в отделите, чиято дейност е насочена към подобряване на енергийната ефективност, какъвто е отделът за поддръжка и експлоатация на трасетата в града. “Това е поредната стъпка по пътя към по-зелено енергийно бъдеще, за което “Топлофикация Перник” работи активно. Вярваме, че по този начин ще дадем път на подготвените кадри да развиват потенциала си и чрез новаторския си подход ще насочат енергийния сектор към зеленото бъдеще, което вещае Европейската общност, а именно използване на чисти източници на енергия” споделиха от дружеството.

За позицията не се изисква завършено образование по специалност от професионално направление. Дружеството осигурява обучение на всеки, който прояви интерес и желание за работа в условията на нарастваща инфлация и безработица в страната.

Сред основните дейности, които включва позицията, са извършване на периодичен обход на топлопреносната мрежа и абонатните станции за установяване на състоянието им, както и изолиране на отделни участъци по трасетата при ремонти и аварии. Осъществяване на контрол и работа с контролно-измервателните уреди в абонатната станция и топлопреносната мрежа. Кандидатът трябва да участва в подмяната на тръби, компресори и други съоръжения, както и да следи за точното отчитане на работните дни на абонатните станции. Необходимо е специалистът да оказва съдействие на топлоенергетиците при настройка на вътрешната отоплителна инсталация и контрол по качеството на работата при новоизграждащи се мрежи.

Кандидатите могат да подадат по имейл своята биография. Сформираният екип от експерти на топлофикцията ще разгледа документите на всеки един и ще се свърже само с кандидатите, одобрени за интервю.

Във връзка с обявените свободни работни места в “Топлофикация Перник”, се свързахме и с изпълнителния директор на предприятието, за да коментира положението с кадрите в бранша. “За мен най-важното е, че в условията на криза ние не съкращаваме, а назначаваме хора. Енергетиката е стратегически сектор. Всяко едно предприятие функционира успешно благодарение на усилията на висококвалифицираните специалисти, които работят в тази област. В последните години се наблюдава сериозна липса на подготвени кадри. Отливът от професията е проблем, който все повече се задълбочава”, посочи инж. Чавдар Стойнев.

“Пред енергийния сектор предстоят големи промени, свързани с трансформацията към нисковъглеродно производство. Без подготвени специалисти енергийният преход не би могъл да се осъществи по плавен и справедлив начин. За постигане на целите на Европа знанията и опитът на експертите ще допринесат за намирането на успешни решения за зелено производство на енергия чрез алтернативни горива и нови технологии“, заяви инж. Стойнев.

Директорът на “Топлофикация Перник” сподели, че въпреки тежкият отоплителен сезон и авариите, продължават да изпълняват плана за осигуряване на чиста енергия. “Поставили сме си много амбициозна цел за декарбонизация на производството чрез заместване на въглищата с природен газ и биогорива. Вече близо две години целият екип на предприятието работи по проекта за включването в експлоатация на три газови конегератора. Те ще работят целогодишно”, посочи инж. Стойнев. Той обясни, че за сега възнамеряват да използва въглища само по време на отоплителния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *