Фирма на Васил Божков е печелила 10 години поръчки в тотото

Фирма от „черния списък“ на САЩ е печелила в продължение на 10 години поръчките за нов софтуер за Българския спортен тотализатор (БСТ). Във вторник стана ясно, че Министерството на младежта и спорта (ММС) е прекратило сега действащия договор и ще обяви поръчка за нов изпълнител, предаде БНР.

Фирмата е „Декарт“ и е свързана с Васил Божков.

На 2 юни САЩ наложиха сакции на няколко български граждани и асоциираните с тях хора и фирми. Впоследствие списъкът беше разширяван. Сред основните засегнати лица бяха бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков. Мотивът на САЩ да посочи именно тези лица е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, пишеше в официалното съобщение.

Фирма „Декарт“ фигурира под номер 9 в първоначалния „черен списък“ на САЩ, каза на пресконференция във вторник министърът на спорта Андрей Кузманов.

По думите му „Декарт“ или консорциуми, в които фирмата е била участник, е печелила всички поръчки на тотото, засягащи софтуера, от 2011 г. насам. Общата стойност на четири договора, подписани в рамките на десет години, надхвърля 20 млн. лева, каза министър Кузманов.

Той добави, че в договорите са били предвидени завишени разходи за т.нар. външни услуги, които представляват немалък дял от общите разходи на държавното предприятие. „Например за комисионни договори, за изработване на продукти, включително на рекламни материали, за правни и други услуги, при положение че БСТ разполага с достатъчно персонал, квалифициран в областите, в които са търсени външни услуги“, каза министърът.

Десетилетието, в което фирма „Декарт“ е имала договори с държавата, свързани със спортния тотализатор, съвпада с времето, в което Васил Божков развива собствените си хазартни бизнеси, конкуриращи се тотализатора.

Впоследствие дори беше установено, че БСТ е бил поставен в затруднено положение заради останалите играчи на пазара, каза министърът.

Пресконференцията на Кузманов продължи повече от час и беше посветена на продължаващите проверки в много държавни дружества, които са под шапката на ММС.

„Нещата почват малко да придобиват криминален вид за някои области и дейности, които са се вършили в министерството на спорта“, каза министърът. Той обеща по-конкретна информация в следващите дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *