Касичката на Борисов се счупи-бюджетът си взима обратно над 490 млн. лв. от „Автомагистрали“

Кабинетът „Янев“ взе решение във вторник 490 779 500 лева, които са били предвидени от предходната власт за автомагистрала „Хемус“, да бъдат възстановени от регионалното министерство в централния бюджет и ще се разходват за Covid мерки.

„Средства не се вземат от държавната фирма „Автомагистрали“, а те са на Агенция „Пътна инфраструктура“ и са в специализирана сметка на МРРБ за изпълнение на магистрала „Хемус“, посочиха пред Mediapool от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

В същото време Министерският съвет е взел решение, с което осигурява 81 157 840 лева за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г.

Преди броени дни строителният министър Виолета Комитова посочи, че държавната компания „Автомагистрали“ е дала аванс от 84 млн. лв. на фирма доставчик на материали за изграждане на отсечка от магистрала „Хемус“ години преди старта на строителство. Наред с това за конкретния участък все още не са отчуждени терените, т.е. те са частни, и съответно няма разрешително за строеж.

Става въпрос за т.нар. участък 5, при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски в близост до ловешкото село Крушуна. За участъци от магистралата „Автомагистрали“ са сключили договор за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, каза Комитова.

Както Mediapool вече писа, фирмата „Автомагистрали Хемус“ се оказа новият фаворит на ГЕРБ в строителството на пътища и магистрали с поръчки за около 600 млн. лв. Те именно са по договори, сключени с държавната компания „Автомагистрали“ по неясни правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *