Фейсбук: От Русия вече се месят в изборите в САЩ

Мрежа от поддържани от руски адреси профили в социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм вече е започнала да се меси в предстоящите след почти година избори за президент на САЩ и обновен състав на парламента във Вашингтон, съобщи Фейсбук. Посланията в тези профили са насочени към американците, а операторите им се представят за американци. Дейността им е прекратена в понеделник заедно с още три мрежи, поддържани от територията на Иран и действащи в други части на света.

Руската мрежа е показала „известни връзки“ с Агенцията за интернет изследвания, казват още от Фейсбук. Агенцията, известна в медиите още като Фабриката за тролове, е посочена и санкционирана от САЩ за намеса в изборите през 2016 г. от името на руското правителство. Мрежата е използвала 50 профила в Инстаграм и един във Фейсбук, за да събере около 246 000 последователи, от които около 60% са в САЩ.

Материалите от тази мрежа са насочени и към републиканци, и към демократи. Повечето от съобщенията са плагиатство на материали на известни консервативни и прогресистки имена. Те включват преработени коментари, появили се първо в Туитър с критики срещу президента Доналд Тръмп, но и срещу основния му опонент Джо Байдън и конгресмена Александра Окасио-Кортес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *