Предсмъртната агония на „Атака“. Като удавник за сламка, Волен се хвана за измислено проучване на „Медиана“

Сидеров се хвали с предизборни стъкмистики на агенцията на „червен Кольо“

Предсмъртната политическа агония на партия „Атака“ достигна  нови висоти. От погрома на партията на евроизборите през май, председателят на партията полага неистови усилия да вдигне рейтинга си. А това означава да прави това, което винаги е правил в такива случаи от 2005 г. насам – скандали, циркови изпълнения в тв студиа, забъркване в улични сблъсъци, пияни шествия из нощна София, панаири в самолети и прочие.

Причината за сегашната истерия на Волен Сидеров обаче е от малко по-различно естество – той твърдо е убеден, че бившите му коалиционни партньори от ВМРО са отмъкнали националистическия електорат, който атакистът от 2005 г. смята за свой. Свикналият на охолен живот шеф на „Атака“ е на път да остане извън борда на българската политика, защото сама партията му няма никакви шансове да влезе в следващия парламент. Заради скандалното си поведение, очевидно инспирирано от господарите му в „Боянските сараи“, едва ли някой би се престрашил да се коалира с „Атака“. Това изнервя Волен Сидеров, това е причината му всекидневно да клевети ВМРО, представители на партията, и най-вече на евродепутата Ангел Джамбазки, който е и кандидат за кмет на София.

След като вчера гръмко обяви, че напуска Народното събрание, но само ако Ангел Джамбазки си тръгне от Европарламента, днес Волен Сидеров се хвана като удавник за сламка за очевидно платено социологическо проучване на „Медиана“. Излишно е да обясняваме, че агенцията работи за пари, и че при солидно финансово стимулиране би натъкмила данните така, че всеки неин клиент би „имал шансове“ ако не за кмет на София, то поне за съветник в СОС. Съмненията за работата на „Медиана“ (със собственик Кольо Колев, известен доскоро и като „червен Кольо“ заради близостта си до БСП) се засилват още повече предвид факта, че гръмките й изводи се базират на сондаж с едва 551 души при над половин милион избиратели в София. Дали наистина е взето мнението на тези 551 софиянци също е повече от съмнително, защото не са малко случаите в България, когато пишман социолози направо пишат процентите в платените си проучвания.

Едва ли някой би взел насериозно стъкмистиките на „Медиана“, ако те не бяха разпространявани от ефира на Нова тв. Самият Кольо Колев се е похвалил на сайта на агенцията си, че има договорни отношения с телевизията. А дали кешът се делка солидарно е въпрос, чийто отговор ще стане известен след втория тур на местния вот.

Именно с проучване на „Медиана“ се похвали днес Волен Сидеров, който гордо обяви във „Фейсбук“, че бил изпреварвал „Джамбазки в София“. „Прикриваната от известно време социология все пак излезе и показа спад при Джамбазки и покачване при мен“, хвали си Сидеров и се заканва да го изпревари. Как точно ще стане това той не посочва, но не е трудно да се досетим – със публични скандали и купуване на роми.

След което атакистът заема любимата си поза на „жертва“, оплаквайки се от „цензура“. Сидеров, предизборна кампания е – телевизията канят този, който се е платил. В кабеларката „Алфа“ на „Атака“ също има зверска цензура, защото там атакистът и кохортата му забавляват малкото зрители от сутрин до вечер.

Колкото до платените стъкмистики на „Медиана“ – истината ще лъсне на 27 октомври вечерта, когато излязат данните от екзит половете. Тогава Кольо Колев вероятно ще оправдае настоящото си комерсиално проучване с традиционното – „статистическа грешка“, „моментна картина на нагласите на избирателите“, „радикални промени в нагласите в последните дни на кампанията“, „малка фокус груп“ и прочие. Така, както е правил през последните 15 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *