Търговските вериги повели „лична война“ срещу земеделския министър

Земеделският министър Десислава Танева отговори на острата декларация на търговските вериги за решението на правителството за задължителни квоти за български продукти в обектите им. Според Танева въпросната позиция е едно лично обвинение към нея и било неуважително към общността да я занимават с личната им война.

Търговските вериги обвиниха земеделския министър в лобизъм за „близки до нея кръгове“. Според Сдружението за модерна търговия, което обединява Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „Аванти“ и „Фантастико“, въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция и е на практика е неработещо.

„Всички обвинения мога да изтърпя, за мен те нямат значение, за мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели. Да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърля най-качествената българска продукция“, заяви пред bTV министър Танева, без да коментира обвиненията в детайли.

В същото време парламентът въведе до 50 000 лв. глоба за веригите, които не спазват новите разпоредби.

„Учудена съм, че тези мултинационални оператори могат да стигнат до това ниво – такъв личен памфлет“, коментира още тя.

Танева отказа да коментира и причините за отстраняването на нейния заместник Чавдар Маринов. „Не е първият отстранен чиновник, има много причини“, лаконична беше Танева.

В понеделник със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов. Освобождаването на Маринов от поста стана по предложение на министър Десислава Танева.

Официално бе обяснено, че причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени.

„Изключително неприятно изненадани сме от новината за освобождаване на зам.-министър Чавдар Маринов. Надяваме се тази новина да не се потвърди. Изтъкнатата причина за освобождаване – проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него – най-малко се отнася до Чавдар Маринов. Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър“, се казва в позиция на Българската асоциация Биопродукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *