Тръмп разобличен в опит за измама

В разговор с висш администратор на щата Джорждия той изисква да му припишат близо 12 000 гласа

 

Президентът Доналд Тръмп е притискал висш администратор на щата Джорджия да му намери гласове, за да обърне резултата от президентските избори на 3 ноември. Това става ясно от публикувана във в. „Вашингтон поуст“ стенограма от телефонен разговор между Тръмп и държавния секретар на Републиканската партия в щата Брад Рафенспергер.

Джорджия беше един от ключовите щати за изхода на двубоя между Тръмп и Джо Байдън. Кандидатът на демократите надделя с 12 000 гласа, заради малката разлика бюлетините бяха преброени общо три пъти.

„Просто искам да намеря 11 780 гласа, защото спечелихме щата. И честно казано, това трябва да стане много бързо“, казва Тръмп според стенограмата.

„Жителите на Джорджия са ядосани, народът в държавата е ядосан. И няма нищо лошо в това да се каже, нали знаете, че вие преизчислявате…Какво ще правим? Нуждая се само от 11 000 гласа“, е цитиран американският президент.

По време на разговора той се опитва да сплаши щатския чиновник с намек, че може да бъде разследван. Освен това Тръмп дава да се разбере, че ако Рафенспергер не изпълни молбата му, ще навреди на шансовете на републиканските кандидат-сенатори от Джорджия Дейвид Пердю и Кели Лофлър, които се явяват на балотаж тази седмица. От изхода му зависи мнозинството в Сената.

Рафенспергер се опитва да обясни на президента, че Байдън честно е спечелил в изборите в Джорджия и Тръмп се позовава на неверни данни. След като Тръмп заяви, че над 5000 бюлетини са пуснати от името на починали хора, държавният секретар отговоря: „Реалният брой е двама. Двама. Двама души, които са починали, са гласували“.

Камала Харис, вицепрезидентката на Байдън, обвини Доналд Тръмп в „явна и дръзка злоупотреба с власт“. Тя определи разговора като „гласът на отчаянието“.

Според професора по право Карл Тобиас от Университета на Ричмънд, ако правосъдното министерство или американски прокурори сметнат, че Тръмп е нарушил федералното законодателство, те могат да го дадат под съд след края на мандата му на 20 януари.

Самият Доналд Тръмп написа в „Туитър“, че е разговарял с държавния секретар на Джорджия за изборните измами в щата.

В сряда, 6 януари, Сенатът трябва да обяви официално победителя в президентските избори в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *