Мъжко хоро в Калофер ще има въпреки пандемията

Кметът на Калофер Румен Стоянов опроверга твърденията, че на Богоявление няма да има мъжко хоро в ледените води на Тунджа. То обаче нямало да е в същия вид като досега. Стоянов заяви, че няма как хорото да се спре, тъй като това е 100-годишна традиция за местните, която те ще спазят независимо от пандемията. Заради мерките за ограничаване на заразата организаторите призовават хората да не се събират и по възможност да отложат идването си до Калофер. Честванията за Ботев също ще се състоят, както досега, с тържествен ритуал и гирлянд на славата, поясни кметът.

Традициите на Йордановден ще се спазят и в други градове. В Ямбол ще има специална програма, която ще започне с празничната литургия в православния храм “Св. Николай Чудотворец”. Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза “Безмер” при закрити врати. Хвърлянето и изваждането на кръста от водите на река Тунджа ще се осъществи до градинския мост на Минералната баня.

В София ритуалът с хвърлянето на кръста ще е на езерото в квартал “Дружба” по обяд, съобщи епископ Поликарп, който отслужи благодарствения молебен в храма “Света Неделя” в памет на загиналите воини за освобождението на София от турско робство.

Заради пандемията за втора поредна година в Перник няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва”, съобщиха от общината. През 2020 г. карнавалът беше отменен заради водната криза. Кметът Станислав Владимиров обясни, че няма как толкова мащабно събитие да бъде проведено в условията на пандемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *