Тръмп клекна пред исканията на демонстрантите

Президентът ще реформира полицията, но няма да спре финансирането й

Американският президент Доналд Тръмп обеща администрацията му да предприеме действия за намаляване на расовото неравенство и за прекратяване на полицейската бруталност в САЩ, предаде Фокс нюз. Той обяви това по време на визита в Далас, щата Тексас. Това са две от основните искания на демонстрантите, които заляха улиците на американските градове след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на полицейски арест в Минеаполис. Протестите преминаха в бунтове, а президентът на САЩ нарече мирни демонстранти „терористи“.

Демонстрантите настояват и за намаляване на финансирането на полицията, но Доналд Тръмп отново отхвърли подобна възможност. “Ще се погрижим за нашата полиция, няма да спрем финансирането й. Ако ще правим нещо, то ще е в обратната посока – да гарантираме, че полицията е добре обучена, както и че разполага с най-доброто оборудване”, каза той в Далас, където участва в кръгла маса, посветена на реформите в полицията.

Държавният глава обяви, че ще бъде направена реформа на правораздавателните служби и вече се е в ход работата по изготвянето на указ за промяна на правилата за използване на сила от полицаите, като те щели да бъдат съобразени с най-актуалните професионални стандарти в тази сфера. Освен това се ангажира да бъдат направени допълнителни инвестиции в обучението на представтелите на реда.

Щатските и местни власти са предоставили около 115 млрд. долара за нуждите на полицията през 2017 г., сочат данни, събрани от Urban Institute.

В рамките на борбата с расовата дискриминация президентът обеща да предприеме стъпки за увеличаване на икономическите възможности за малцинствените общности и да се справи с различията в здравеопазването, пред които са изправени чернокожите. „Трябва да работим заедно, за да се справим с фанатизма и предразсъдъците, където и да се появят. Но няма как да постигнем напредък и да излекуваме раните, ако определяме изкуствено десетки милиони почтени американци като расисти или фанатици“, заяви Тръмп.

Доналд Тръмп обяви идеите си дни, след като демократи от двете камари на Конгреса на САЩ представиха законопроект за реформа в полицията, който цели да намали полицейското насилие, да подобри обучението, контрола и отчетността на национално ниво, отбелязва Фокс нюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *