„Тренд“: ИТН остава извън парламента, партията на Янев губи подкрепа

ГЕРБ изпреварва ПП, а “Възраждане“ стига БСП

 

ГЕРБ ще е първа политическа сила, „Има такъв народ“ остава извън парламента, а „Възраждане“ изравнява БСП. Това показва изследване на „Тренд“ за електоралните нагласи по поръчка на вестник „24 часа“, проведено в периода 5-12 юли сред 1005 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха сега, партията на Бойко Борисов би имала подкрепа от 23.6%, а „Продължаваме промяната“ от 21.4%, ДПС е трета с 10.7%,следва БСП – 9.8%, и с почти същия резултат – „Възраждане“ – 9.6%. „Демократична България“ е шеста с 6.9%, а седмата формация в парламента ще е новата партия на Стефан Янев „Български възход“ – 5.7%.

Според проучването „Има такъв народ“ и формацията около Янев бележат ерозия.

„Има такъв народ“ остава под чертата с 3.8%, а „Български възход“ губи с близо 2% в сравнение с май.

„Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1.6% и 1.1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не се отчита динамика в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните – 77%.

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. Общо 45% очакват влошаване, а само 15% – подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт.

От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на ковид пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *