„Тракия“ е най-смъртоносната магистрала у нас

Автомагистрала „Тракия“ е най-смъртоносната у нас, показва изследване на Института за пътна безопасност. 108 души са загинали на нея между 2017 и 2020 г.

Ранените за същия период са 1080 души. В същото време на всички останали магистрали за този период живота си са изгубили общо 74 души, а пострадалите са 603.

България е единствената страна в ЕС, при която се отчита увеличение на жертвите на пътя с повече от 40% от май тази година спрямо 2020 г. От представена карта на черните пътища в България става ясно, че път I-5, който включва отсечката Русе-Бяла, е отнел живота на 80 души при 1301 катастрофи. Следващ в черната класация е път I-1 от Видин до Кулата с 50 жертви, а по 25 са загиналите в отсечките Български извор-Микре и Пловдив-Асеновград.

През последните 10 години рискът да загинеш при пътно-транспортно произшествие у нас е един от най-високите в целия Европейски съюз. Въпреки това страната има най-високата разрешена скорост на автомагистрала в цяла Европа – 140 км/ч. От института определят като безотговорно и непрофесионално мълчанието на държавните институции за решението от 2012 г. за увеличаване на максимално допустимата скорост на магистралите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *