НАП да провери как Боил Банов забогатя

Цяла година никой не разследва скандалната имотна сделка на министъра с възрожденска къща в Копривщица

 

Националната агенция за приходите (НАП) да провери как бившият министър на културата Боил Банов е натрупал сериозно благосъстояние през мандата си, настоява Гражданското сдружение „Зограф“. От негови имуществени декларации пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) се разбира, че прeз 2018 г. той се е сдобил с възрожденска къща в Архитектурно-историческия резерват в Кoпривщицa със застроена площ от 140 кв. и двор от 324 кв. м. За скъпия имот Банов декларира, че е платил само 56 700 лв.

През 2019 г. пък е купил високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър“, подходящ за офроуд приключения, показва пак справка в сайта на КПКОНПИ. „Шансът да се купи такъв имот във възрожденска Копривщица за такива смешни пари е мисия невъзможна. В последните 3-4 години такива имоти не се предлагат и не се продават“, отбелязват от cдружeниeто, което още преди година повдигна публично въпроса за съмнителната сделка, но реакция от НАП и прокуратурата така и не последва.

От „Зограф“ смятат, че Банов дължи обяснение на данъчните дали става дума за имотна измама, тъй като в нотариалния акт на имота вероятно не е вписана реалната, а доста по-ниска цена, равняваща се на данъчната оценка. От страна на купувача главната причина да се настоява за това е свързана със спестяване на местни данъци и нотариални такси, а изповядването на сделка на значително по-ниска от уговорената цена води до заплащането на много по-ниски нотариални такси и по-нисък местен данък. „Декларирането на невярно обстоятелство е престъпление, за което се носи наказателна отговорност. Прoзрaчнocттa в имущecтвeнoтo cъcтoяниe и дoхoдитe нa зaeмaщитe виcши държaвни длъжнocти лица e нeoтмeним принцип нa прaвoвaтa държaвa и нeгoвoтo нaрушaвaнe cлeдвa винаги дa вoди дo caнкции“, напомнят от неправителствената организация.

Междувременно данъчните започнаха проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов по медийни публикации за купените от фирмата му офиси в София на стойност 750 хил. лв. НАП проверява несъответствието между приходите и разходите му, обясни в петък финансовият министър Асен Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *