Топлофикация Русе планира да произвежда енергия от биогаз

Топлофикация Русе обяви, че планира да инвестира в изграждане на инсталация за производство на енергия от биогаз. От дружеството обясниха, че съоръжението ще използва биогаз, генериран от биомаса за производството на топлинна и електрическа енергия.

От дружеството разясниха, че за производство на биогаз ще използват т.нар. силаж, който представлява консервиран зелен фураж, отличаващ се с висока влажност. Най-подходящи са сламата и стеблата от царевица, които са възобновяеми източници на енергия и употребата им под каквато и да било форма е напълно екологична и няма вредно въздействие върху околната среда.

За момента от дружеството не съобщават повече информация за инвестицията.

Припомняме, че в момента служителите на Топлофикация Русе усилено работят по пускането в експлоатация на газовите когенератори. Предстои завършване на халето, в което съоръженията ще бъдат разположени, изграждане на довеждащ газопровод до инсталацията, монтаж на оборудване за водно-охладителната и газоохладителната системи, изграждане на КиП и електричество. Всички дейности според програмата трябва да бъдат завършени до края на лятото, след което са планирани наладка, проби и пускане в експлоатация на газовите когенератори.

Производството на енергия от природен газ и биогаз са част от дългосрочната стратегия на Топлофикация Русе за производство на зелена енергия и постепенно намаляване на използваните въглища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *