България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

Износ на оръжие от България се увеличили 3-4 пъти, а заводите работят денонощно, каза отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов

България изнася оръжия за Украйна чрез посредници. Това каза отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов пред Нова телевизия.

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече служители, които работят на три смени, добави той.

Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева.

“Това са стотици милиони, изгубени за българската икономика”, каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези контракти България доставя оръжие на Украйна чрез посредници.

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна. Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов.

Той отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на “Кинтекс”. Според него освобождаването му от длъжност е свързана с “таен износ на оръжия”.

“Хипотезата, която имам, е че, ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на “Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза Александър Михайлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *