„Топлофикация Враца“ с ясен ангажимент за устойчиво развитие и опазване на околната среда

„За нас опазването на околната среда и чистия въздух в града са водещ принцип. Отговорното отношение към природата и екологичното мислене се основават на убеждението ни, че като производител на топлинна енергия ние трябва да поемем своя ангажимент и към опазване на околната среда.“ Това заяви инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на „Топлофикация Враца“.

Той съобщи, че използването на биогорива за производството на електро и топлоенергия е част от мащабна програма за по-добра енергийна ефективност и подобряване на околната среда. 2.5 тона слама заместват 1000 нормални куб. метра природен газ и така биомасата излиза два пъти по-евтина.

Помолен да коментира предизвикателствата, пред които са изправени при реализацията на новите проекти, инж. Радослав Михайлов посочи, че на първо място реализирането на един проект изисква финансов ресурс. „Предвид сложната и трудна геополитическа обстановка и непрекъснато повишение на цената на природния газ на международните пазари, за нас като предприятие е изключително трудно изпълнението на инвестициите“, заяви инж. Михайлов.

Той изрази надежда, че занапред трябва да се помисли и за помощ за бизнеса, за да могат да продължат с реализирането на зелените политики, съобразени с изискванията на Европа. В противен случай директорът на предприятието обясни, че е възможно да има забавяне или изцяло прекратяване на проекти поради липса на необходимите средства за изпълнението.

„Издаването на комплексно разрешително е още едно голямо предизвикателство при реализирането на проекти“, категоричен беше инж. Михайлов. По думите му процедурата е бавна и изисква много време. „Не на последно място има още един съществен проблем – липсата на кадри. Намирането на достатъчно добре квалифицирани инженерно-технически кадри за изпълнение на проектите ни е наистина трудна задача“, обясни още директорът на ТЕЦ-а.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *