Ток тече по опасни кабели от стълб близо до шахтата, където загина 16-годишно момче

Ток тече и по необезопасени проводници от стълб на метри близост до шахтата на столичния булевард „Иван Гешов“, където в неделя загина 16-годишно момче. То бе ударено от електричество след като стъпи върху капака. По първоначални данни причината за инцидента е необезопасен проводник, захранващ павилион в двора на близката болница „Св. Иван Рилски“.

Във вторник Нова телевизия направи експеримент с измервателен уред на близкия до шахтата стълб, откъдето излизат захранващи кабели. По също тях тече ток, а единствената защита е тънката изолация на проводника. Този тип изолоция лесно корозира с времето. Въпросните кабели са обезопасени с гофрирани тръби, но само на около 50-60 см от настилката на тротоара. След това са лесно достъпни. Т.е., ако изолацията им е повредена, опасността от токов удар е напълно реална.

Засега няма данни какво захранват въпросните проводници. Начинът, по който са прекарани обаче е достатъчно показателен за безхаберието, с което се извършват тези дейности и за липсващия впоследствие контрол.

До момента всички институции отричат отговорност за кабела и шахтата, заради които загина момчето. Нещо повече – в понеделник бе тиражирана и версията, че детето е загинало, защото обвуките му били мокри, когато стъпило върху шахтата. Подобна теза е меко казано абсурдна, защото няма как човек да запази обувките си сухи, ако ходи по заснежени улици през февруари. Именно затова подобни съоръжения би следвало да са обезопасени.

В понеделник от болницата обявиха, че нямат нищо общо с кабела. ЧЕЗ твърдят, че проводникът не е техен, защото е след електромера. Общината също отрича вина.

Прокуратурата започна разследване по случая. То все още е на етап събиране на документация и назначаване на експертизи.

За поставянето на павилионите в двора на болницата има сключен договор с лечебното заведение още през 2016 г., обявиха от районната община във вторник. Документи за поставяне и въвеждане в експлоатация обаче не са установени. Освен това в разрешенията за поставяне на обекти на тротоара няма схеми за захранване с ток.

През 2018 г. е направен опит за премахването им. Процедурата е върната в районната админситрация заради пропуски и така и не е завършена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *