ТЕЦ-Бургас: С уредите за дистанционен отчет клиентите упражняват контрол върху своето потребление и бюджет всеки месец

„Топлофикация – Бургас“ напомня, че до 01.01.2027 г. всички индивидуални уреди за отчет на потребената топлинна енергия трябва да бъдат дистанционни.

„На 12.03.2021 г. бе приета промяна в Закона за енергетиката, според която топломерите и водомерите трябва да бъдат с възможност за снемане на показанията от разстояние. Изменението бе направено, за да бъдат транспонирани няколко директиви на Европейския съюз в българското законодателство.“, посочват от дружеството.

„Основната цел на въвеждането на дистанционен отчет на уредите е възможността клиентите да упражняват контрол върху своето потребление всеки месец. По този начин се намалява рискът от претопляне на помещенията и свръхпотребление на топлинна енергия“., заявяват експертите на топлофикационното предприятие. „Уредите с дистанционен отчет гарантират реални сметки с прецизно снемане на данни, както и са защитени от манипулация. Замяната с новите устройства ще направи възможно точното определяне на потреблението на всеки клиент. Отпадат прогнозните и изравнителни фактури.“, добавят от дружеството. Оттам напомнят, че индивидуалните водомери и топломери следва да преминават на метрологична проверка, в тази връзка специалистите на дружеството допълват, че всеки клиент, който трябва да подмени уредите си поради изтекъл срок или предстоящ технически контрол, следва да монтира новите устройства с възможност за дистанционен отчет.

От „Топлофикация – Бургас“ обясниха, че разликата между традиционните уреди за дялово разпределение и тези с дистанционен отчет е начинът на записване на показанията. При сегашните уреди има възможност само за визуален отчет и показанията могат да се записват единствено чрез зрителен контакт на отчетника с уреда. При модерните модули с дистанционен отчет показанията могат да се снемат от разстояние и при тях не се налага инкасаторите да са близо до устройството. „Снемането на показанията на всички уреди с дистанционен отчет се извършва за по-малко от 15 минути, без да се влиза в помещенията.“, добавиха експертите от дружеството.

„Преминаването на дистанционен отчет изисква решение на Общо събрание в сградата-етажна собственост, при 2/3 съгласие.“, уточниха от бургаската топлофикация.

„На пазара има много производители на уреди с дистанционен отчет, но показанията от тях няма да могат да бъдат снемани от топлинния счетоводител, в случай, че нямат достъп до данните им. За това съветваме клиентите да се консултират с фирмата за дялово разпределение, която обслужва конкретната сграда, преди да закупят новите устройства“, допълниха от дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *