ТЕЦ „Бобов дол“: РИОСВ злоупотребява със служебно положение, ще търсим правата си в съда

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ твърди, че РИОСВ – Перник злоупотребява със служебното си положение, след като днес спря работата на централата. В позиция до медиите, от компанията казват, че изпълняват както екологичното законодателство, така и заложените ни конкретни норми и условия в разрешителното.

Дружеството смята да търси правата си по съдебен път.

Публикуване пълния текст на позицията на ТЕЦ „Бобов дол“:

Свидетели сме на безапелационно превишаване с власт и служебно положение във връзка с днешното налагане на ПАМ от РИОСВ – Перник на централата.

ТЕЦ „Бобов дол“ е с действащо Комплексно разрешително, потвърдено от РИОСВ – Перник на 20.03.2020 г. в следствие на проверка извършена от институцията и нейните експерти, както и от експерти от МОСВ на 18.03.2020 г. В рамките на тази проверка е констатирано, че централата е изпълнила всички изисквания. Това се потвърждава с подписите на всички служители, присъствали на проверката.

Ние от Дружеството стриктно изпълняваме както екологичното законодателство, така и заложените ни конкретни норми и условия в разрешителното ни.

След потвърждението от страна на РИОСВ -Перник на 20.03.2020, ние официално уведомихме институциите, че започваме отново прием на РДФ гориво от столично предприятие за третиране на отпадъци. За това бяха уведомени и прокуратурата и полицията. След излизането на няколко статии в посока на това, че централата отново оползотворява отпадъци, последва привикване на министъра на околната среда в прокуратурата и заповед да разследва „какво се случва“ в централата.

Дружеството беше проверявано от експерти на РИОСВ – Перник, РИОСВ- Враца, РИОСВ – Стара Загора и РИОСВ – София. Резултатът от проверката води до съставянето на ПАМ с дата 09.4.2020, това е деня, в който служители от РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Перник и РИОСВ – София бяха все още на проверка при нас. За нас остава загадка как са били физически при нас и едновременно с това са писали и заповедта за издаване на принудително административната мярка?

Основанията за налагане на мярката нямат общо с оползотворяването на отпадъци и напълно изключват констатациите, които проверяващите са правили по време на предишните си проверки.

Дружеството смята да търси правата си по съдебен път. “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *