ТЕЦ „Бобов дол“ изгражда инсталация, с която ще намалят въглеродните емисии и пепелта

След като обявиха, че ще преминат частично на природен газ, ще правят енергия от слънце и обмислят въвеждане на водород, от ТЕЦ “Бобов дол” хвърлиха публично светлина върху поредния нов проект, върху който работят активно съвместно с външна компания.

Най-новият проект е с особено значение за бъдещето на ТЕЦ-а. Планираме изграждане на специална инсталация, която в затворена среда ще разтопява най-често обогатено енергийно гориво и биогориво, а генерираната топлина ще постъпва направо в енергийните котли“, каза изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.

Според инж. Спасов инсталацията ще намали чувствително въглеродния отпечатък на ТЕЦ-а, както и ще сведе до минимум отделянето на пепели.

В инсталацията ще се разгражда предимно обогатено енергийно гориво. Процесът ще се реализира чрез постигане на температури от порядъка на 900 градуса. При реализиране на реакцията ще се получава топлина в условия на двустепенен нискотемпературен кипящ слой и при ниско налягане. Процесът ще се извършва в затворена система, напълно изолирана от околната среда“, обясни изпълнителният директор.

По думите му в инсталацията може да се използват и биогорива, за пример посочи слама и други материали от селското и горското стопанство. Инж.Спасов уточни, че има техническа възможност да се използва смес от няколко горива.

Заложената топлинна мощност на изхода на инсталацията е 5 т/ч за обогатено енергийно гориво. Според изпълнителният директор на ТЕЦ-а технологично температурата е ниска и топенето на пепел и инертен остатък е невъзможно, което е добре и подобрява въздействието на работата на ТЕЦ Бобов Дол върху околната среда.

Инвестиционното намерение за изграждане на инсталация за термолитично трансформиране на въглеводороди е внесено в РИОСВ и очакваме тяхното решение.“ завърши представянето на проекта инж. Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *