Рашков сезира прокуратурата срещу Гешев за разгласяване на СРС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще сезира прокуратурата за действията на Иван Гешев, с чието разпореждане на сайта на държавното обвинение бяха публикувани данни, събрани със специални разузнавателни средства. Това съобщи самият той по време на изслушването си в парламента.

„След назначаването на Иван Гешев се натрупаха множество факти за нарушения. Ще обърна внимание на свободното изнасяне на данни от СРС. На юристите е известно, че такива данни не могат да се изнасят в публичното пространство. Те могат единствено и само да се използват за нуждите на наказателното производство. А законът казва, че лицата на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват. А те са разгласени по разпореждане на главния прокурор“, посочи Рашков.

По негови думи информацията от прилагани СРС се ползва единствено за целите на наказателното производство за делата, които се водят в прокуратурата. За сметка на това целта на Иван Гешев е била да атакува държавния глава, без процесуална цел. Рашков цитира и чл. 145 от Наказателния кодекс, който инкриминира такова поведение – публикуването на СРС.

„В съдебната практика вече има осъдено лице точно за такова престъпление. Следва ли тогава да се образува наказателно производство сега. Аз съм дълбоко убеден, че трябва. От тогава до сега минаха година и половина и нито един прокурор не образува такова производство. Затова след това заседание ще сезирам прокурор и ще очаквам неговото решение. Да видим дали прокуратурата ще предприеме действия. Двойните стандарти не са право“, категоричен е Бойко Рашков.

Вътрешният министър подробно припомни случая от 2020 г., когато бяха публикувани разговори между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, записани със СРС. „Тази комуникация е трябвало да бъде унищожена, а не съхранена, защото тя не съдържа данни за тежко умишелено престъпление. Определението за спиране на наказателното производството е обезличено, не е ясно кой го е подписал. Там се казва, че става дума за престъпление, което се наказва с 3 г. лишаване от свобода. За него не може и е недопустимо да се изпозлват СРС“, категоричен е Рашков.

Според него целта на това е била политическо компрометиране на държавния глава. „В момента, в който е установено, че президентът разговаря от едната страната, е трябвало незабавно да бъде прекратено подслушването. Гешев не е изпълнил законът, а е публикувал този материал. Никой не е наясно какво се е случило с това наказателно производство. Ген. Стойков не е привлечен към наказателна отговорност. На тези въпроси трябваше да се даде отговор вчера на дебата във Висшия съдебен съвет, но там такъв дебат никога няма да започне с този състав“, коментира Рашков.

По думите му въпросът с това какво прави прокуратурата със СРС-тата е актуален. „По отношение на съхраняването на материалите не можем да извършим никаква проверка“, каза той. И допълни, че предстои да информира парламента в детайли „как преди да встъпи служебният кабинет, е започнало масово унищожаване на материали в МВР, а което не е унищожено е изпратено моментално на спецпрокуратурата, където не можем да извършим проверка“.

„Натъквал съм се на множество случаи на съхранявани материали, които е трябвало да бъдат унищожени. Подписвал съм десетки писма към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за констатирано нарушение без никакъв ефект. Убеден съм, че и сега е така“, каза Рашков, препращайки към времето, когато ръководеше бюрото за контрол на СРС-тата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *