Терористичен акт в центъра на Лондон, трима убити

Британската полиция  съобщи, че нейни служители са застреляли мъж на „Лондон Бридж“, който преди това е нападнал и ранил с нож поне петима души в сграда до моста. Нападателят излязъл отвън, където е бил убит от полицията. Ранените при нападението са били откарани незабавно в спешно отделение на една от най-близките болници, но двама от тях са починали.

Органите на реда обявиха атаката за „терористичен акт“. Заподозреният, който умрял на място, e носел фалшиво взривно устройство, прикрепено към гърдите му.

Полицията е била повикана и при опит да се намеси е избухнала стрелба. Инцидентът е станал около 14.00 ч лондонско време.

Репортер на Би Би Си на мястото на инцидента заяви, че е видял борба на моста, като няколко души нападнали друг, явно опитвайки се да го разоръжат. Полицията бързо се отзовала на сигнала и след като ги разтървава убива заподозрения нападател. На кадри в социалните мрежи се вижда как друг мъж се отдръпва преди това от него, като очевидно му е отнел оръжието – голям кухненски нож.

Всичко това бе потвърдено на пресконференция от заместник-шефа на лондонската полиция Нийл Басу, който е и национален координатор на британската полиция за борба с тероризма.

„На този етап обстоятелствата около инцидента остават неясни“, съобщи полицията по-рано в Туитър, която допълни, че „има поне пет ранени, като някои от тях сериозно“. Няма подробности колко са ранените с ножа, нито какво е състоянието им.

Експерт на Би Би Си по въпросите на тероризма изрази мнение, че полицията е имала готовност и вероятно сведения за това нападение, имайки предвид наистина изключително бързата поява на въоръжени полицаи от отдела за борба с тероризма.

Офисите около моста са затворени, както и метростанцията на Лондон бридж, като влаковете преминават по моста без да спират, съобщи британската транспортна полиция. Мястото на днешния инцидент е само на метри от терористичната атака на моста Лондон бридж през 2017 година, когато трима джихадисти на „Ислямска държава“ използваха нает от тях микробус, за да премажат редица пешеходци, минаващи по моста. Впоследствие те изскочиха от буса и нападнаха с ножове минувачи под пътя към местния пазар „Бороу маркет“, успявайки да убият общо 8 души, преди да бъдат застреляни от полицията.

Няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон бридж по-рано, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *