КАТ пръска 5 млн. за 15 тайни автомобила

Какво и кого ще дебнат с тях?

„Пътна полиция“ купува 15 високоскоростни автомобила, като е готова да плати по 320 000 лева за всеки от тях.

Поръчката е за немаркирани коли, които да патрулират тайно по магистралите и при сигнал да догонват нарушители. Общата й стойност достига 4,8 млн. лв. с ДДС.

Все още видът и марката им не са известни, но ако сделката се осъществи, нашите катаджии съвсем ще заприличат на колегите си от Дубай, които патрулират с „Ферари“ и „Ламборгини“.

Парите за 15-те коли са отпуснати от Фонда за пътна безопасност, в който постъпват платените глоби на шофьорите, снимани с камери.

Решението за покупката е взето от Държавно-обществената комисия за безопасност на движението още през март, но тогава за целта са отпуснати 2 550 000 лв. Сега обаче сумата е почти удвоена.

През август МВР обявява в сайта си, че събира оферти, като поръчката се състои от три позиции за по пет автомобила – седан, хеджбек и комби. Те трябва с мощност 240 конски сили и да развиват скорост 250 км/ч.

Оборудването им се състои от мобилни камери за засичане на скорост, но ще имат камери за аудио и видеозаписи на срещи с шофьорите, каквито сега има в повечето патрулки на КАТ.

На изискванията за мощност от 240 к. с. и скорост от 250 км/ч отговарят доста модели на БМВ, „Ауди“, „Мерцедес“, „Шкода“, КИА и др., обясняват експерти пред „Труд“.

Съвсем друг е въпросът, че още на първия месец, след като МВР ги пусне тайно да патрулират по магистралите, шофьорите ще ги научат и пуснат във Facebook – не само моделите и цвета им, а и регистрационните им номера.

Така „тайната“ на КАТ, за която са потрошени толкова пари, ще трае от ден до пладне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *