С над 50% паднали продажбите на горива

Над 10 дни са затворени и зоните за хранене по бензиностанциите

С над 50% са паднали продажбите на течни горива в България от средата на миналата седмица до сега, съобщи economic.bg, позовавайки се на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). С над 40% е намалението само от въвеждането на извънредното положение на 13 март до налагането на забрана за пътуване до областните градове от 00 ч. на 21 март. След поставянето на КПП на входните и изходните точки на големите градове обаче спадът на продажбите вече със сигурност надхвърля 50%, коментираха от БПГА.

Конкретни числа за точните количества, с които са намалели продажбите, от БПГА, „Лукойл Нефтохим Бургас“ и веригите за продажба на дребно са отказали да посочат с мотива, че това е търговска тайна. „Нали знаете колко стриктно ни следят от Комисията за защита на конкуренцията дали изнасяме данни за дялове от пазара, обеми и друга търговска информация“, са коментирали от една от големите вериги бензиностанции.

Търговците на дребно отчитат намаление на оборотите не само от продажбата на горива, обясниха още от БПГА. Вече над 10 дни са затворени и зоните за хранене по бензиностанциите. Освен топли напитки там вече не се предлагат кроасани, сандвичи и други закуски, които се правеха на място. Спирайки да зареди автомобила си, клиентът може да закупи единствено пакетирани храни и бутилки. В обектите строго се спазват препоръките за „социална дистанция“, като влизането е ограничено до двама или трима. За намаляване на контактите между служители и пътуващи при плащането с карта клиентът задължително сам я поставя до четеца. По график се дезинфекцират както всички плотове и подове на помещенията, така и пистолетите на бензиноколонките, обясниха от големите вериги.

ОТ БПГА са посъветвали търговските вериги да затворят и тоалетните си, като по-голямата част вече са изпълнили препоръката. Причината за тази необичайна мярка е фактът, че след затварянето на крайпътните заведения от 14 март междуградските и международните автобуси започнаха да спират именно на бензиностанциите, а пред тоалетните им да се струпва огромно количество хора – нещо, което категорично противоречи на всички мерки срещу разпространението на КОВИД-19.

Поради спадналите обороти и с цел изпълняване на изискванията за ограничаване на контактите големите вериги бензиностанции са ограничили броя на служителите по обектите си, като са пуснали част от тях в платени или неплатени отпуски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *