Съдът спря смяната на ръководството на „Автомагистрали“

Софийски градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавното дружество „Автомагистрали“. Решението на съда е взето вчера в късния следобед. То е станало по искова молба на настоящия изпълнителен директор Стоян Беличев и другите двама членове на управителния съвет – Александър Филев и Иван Коларов. Искът е бил подаден по-рано същия ден.

Съдът е спрял вписването на новите членове на управителния съвет, предложени от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, с аргумента, че за техните постове не са проведени конкурси. Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постановява, че вписването на ново ръководство и заличаване на старото е спряно до решаване на спора по същество между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на „Автомагистрали“, след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *