Инж. Кремен Георгиев: Всяко лято топлофикациите извършват профилактика и ремонти, за да ограничат авариите през зимата

“Профилактиката и планираните ремонти задължително се извършват през лятото. Тогава парното е спряно и експертите от топлофикациите могат да направят огледи на мощностите и топлопреносната мрежа. По този начин навреме ще се ремонтират проблемните участъци. Това се прави с цел намаляване на риска от големи аварии по време на отоплителния сезон. Извършването на подмяна на проблемните участъци по топлопреносната мрежа е изключително важно, защото тръбите на много места са амортизирани. Колегите от всяка топлофикация правят всичко възможно да не оставят за дълго време хората без топла вода. За това и ремонтите се правят на отделни участъци”.

Това обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ) в интервю пред национална медия. По думите му технологиите са напреднали и ако преди години заради малка авария на една единствена тръба, се е налагало да се спре топлоподаването на целия град, то днес една авария се ограничава в рамките на една или няколко абонатни станции и много от тях се отстраняват без дори абонатите да усетят.”, допълни още той.

Инж. Георгиев посочи, че почти навсякъде в страната топлопреносната мрежа е амортизирана. Тя се нуждае от ремонти, от профилактика, иначе няма как да работи нормално. Такава е реалната ситуация.”, каза инж. Георгиев. Той обясни, че не се инвестира в цялостна подмяна на топлопреносната мрежа, защото “топлофикациите работят на регулиран ценови пазар. Всеки разход се одобрява от КЕВР. Ние трябва да търсим баланса между това мрежата да се рехабилитира и подменя и това да не се повишава много цената на услугата”, заяви инж. Георгиев.

Председателят на АТДБ обясни причината всяка година топлофикациите да искат увеличение на цените на отоплението. “Исканите увеличения са свързани с повишаването на цената на природния газ на световните пазари като суровина, използвана от газовите топлофикации. При топлофикациите, работещи на въглища, исканията за повишаване на цените се дължат най-вече на резкия скок на квотите въглеродни емисии, които те са принудени да купуват. Друга причина са големите разходи, които имат за поддръжка на съоръженията и топлопреносната мрежа.”, посочи инж. Георгиев. “Въпреки всички предложения, които се правят от топлофикациите, финалната дума има независимият регулатор. Той е този, който определя пределната цена на топлоенергията. Това става обичайно в последния ден на месец юни”, допълни инж. Георгиев.

“Като общество трябва да си отговорим искаме ли да имаме работещи топлофикации или не. Повечето от топлофикациите вече са частни търговски субекти, те не могат да работят в режим на постоянна загуба. Топлофикацииите купуват гориво и въглеродни емисии от свободния пазар, а доставят услуги на регулиран пазар. Няма как да купуваш скъпо гориво, а после да не искаш увеличение на цената на услугата.”, заяви инж. Георгиев. По думите му ако дружеството е държавно, генерира дългове, ако е частно, се бори буквално да оцелее по някакъв начин. Той изрази притеснение, че проблемът с цената на въглеродните емисии тепърва ще се задълбочава. “Много е красиво да се говори за декарбонизация, но хората трябва да знаят, че всичко това си има цена. И тя никак не е малка. Тази нисковъглеродна енергетика, за която всички сега мечтаем и говорим, включително често и аз, не се очертава да е евтино начинание.”, каза инж. Георгиев.

“Никой не обича сметките за парно, но в крайна сметка централното отопление на този етап е най смислено в социален аспект. То продължава да е най-евтино. Може ли град като Перник да се отоплява по друг начин освен от централно парно? Според мен много трудно и на много висока цена.”, запита инж. Георгиев.

На въпрос дали очаква повишение на цената на парното от 1 юли, председателят на АТДБ коментира, че ще има повишение на цената на парното. Като причина той изтъкна растящите цени на природния газ и въглеродните емисии. „Аз лично не смятам, че ще има драстичен скок на цената на топлоенергията.”, каза инж. Георгиев. Той посочи, че още не е ясна новата цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *