Съдът разкри мотивите си: Джокович е вдъхновение за антиваксърите

Сръбският тенисист обмисля иск за €3,8 млн. срещу австралийските власти

Новак Джокович не е представлявал пряк риск за разпространението на коронавируса в Австралия, но е бил явна заплаха за обществения ред и потенциално вдъхновение за антиваксърски настроения в страната. Така е мотивирано решението на 3-членния състав на Федералния съд в Мелбърн, който миналата неделя потвърди решението на имиграционния министър Алекс Хоук да анулира визата на 34-годишния сърбин. В резултат на това тенисист №1 в света беше депортиран в навечерието на Australian Open, на който трябваше да защитава титлите си от последните три сезона.

Окончателното решение беше взето единодушно от трима съдии – председателя на журито Джеймс Олсъп и членовете Антъни Бесанко и Дейвид О`Калахън. В него е записано, че отнемането на визата не може да е „ирационално или нелогично“, защото министър Хоук „има основания да се тревожи, че заявената подкрепа от антиваксърски групи за очевидната позиция на г-н Джокович относно ваксинацията може да окуражи допълнителни протести и засилено разделение в обществото“.

Отделно тричленното жури подчертава, че в случая „мъдростта на решението“ на имиграционния министър дори не е от значение, тъй като предвид е взета единствено неговата законосъобразност, а тя е налице. Пълните мотиви бяха публикувани от съда тази сутрин и стана ясно, че основните аргументи са свързани с публичното влияние на Джокович.

„Една емблематична световна тенис звезда може да повлияе на хора от всякаква възраст – млади или стари, но може би особено на младите и впечатлителните, за му подражават – пише съдът. – Това не е нещо нереално, то не се нуждае от доказателства. Това може да се установи в човешкото поведение дори при най-скромен житейски опит. Дори г-н Джокович да не спечели Australian Open, самото му присъствие в Австралия, играейки тенис и насърчавайки онези, които биха искали да бъдат като него, е рационална основа за виждането, че той може да подсили настроенията срещу ваксинацията.“

Съдът анализира основната теза на защитата така:

„Централното предположение в жалбата на г-н Джокович беше, че министърът не разполага с доказателства и не цитира нито едно такова, че присъствието му може да „насърчи антиваксърски настроения“. Въпреки това беше логично да се заключи, че обществеността е възприела, че г-н Джокович не подкрепя ваксинацията. Беше известно, или поне публично възприето, че той е избрал да не бъде ваксиниран. Не беше никак ирационално или нелогично министърът да има основания да се тревожи, че заявената подкрепа от антиваксърски групи за очевидната позиция на г-н Джокович относно ваксинацията може да окуражи допълнителни протести и засилено разделение в обществото.“

Също така съдът подчертава, че министър Хоук не е бил длъжен да мотивира решението си, но го е направил:

„То очевидно е взето внимателно. Има ясна взаимовръзка между всички части от мотивите на министъра. Темите за насърчаването и подражанието на един спортен герой и икона се застъпват с желанието за удовлетворение по отношение на здравето и доброто състояние на обществения интерес. Друг човек можеше и да не постъпи така, но министърът го направи. В случая мъдростта на решението не е от значение. Разглеждането на жалбата не достигна до извод, че удовлетворяването на релевантните фактори и упражняването на вменените му правомощия са извършени незаконосъобразно.“

СЪДЕБЕН ИСК ОТ ДЖОКОВИЧ

Световният №1 в тениса Новак Джокович планира да съди австралийските власти за обезщетение в размер на общо €3,8 млн. Това съобщиха британски медии, позовавайки се на анонимни източници.

Според тях искът ще се основава на пропуснати ползи от страна на 9-кратния шампион в Мелбърн заради депортирането му от Австралия. Претенцията на сърбина ще включва €2,76 млн. само заради отнетата му възможност да се бори за наградния фонд на Australian Open – на толкова възлиза премията за шампиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *