Съдът нареди Созопол да премахне част от крепостната си стена

Тя не архитектурен паметник и пречи на морската гледка на заведение, мотивират се магистратите

Районният съд в Бургас нареди на община Созопол да премахне част от крепостната стена на града, построена преди 10 години, тъй като попада в частен имот и пречи на ползването му. Това е решил Районният съд в Бургас на 4 март, видя „Сега“ в регистъра на актовете му.

Решението на съдия Калин Кунчев е по иск на И.М., заведен по Закона за собствеността, който казва, че „собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право“.

Ищецът твърди, че в имота му е изграден зид с височина 4 м. и дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се ползва. А има влязло в сила решение на Административния съд в Бургас от май 2014 г., с което е отменено разрешението за строеж на стената в тази част, което я прави незаконна.

Общината оспорва иска и сочи, че в случая става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди.

Експертизата по делото установява, че архитектурната стена е изградена по югоизточната граница на имота тя е нов строеж по смисъла на наредбата за номенклатурата на видовете строежи. Част от нея попада в имота на човека. Вещото лице е констатирало и че на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Стената е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да е възстановка на основи от стена от Античността или Средновековието, обяснява експертът. Тази стена затваря улицата, която осигурява достъп на имота до крайбрежната алея, и отнема изгледа му към морето. Това препятства ползването на собствеността на имота по предназначение – като сезонно заведение, пише в решението на съда.

В съдебния акт, за който първи съобщи „Бургас инфо“, се обяснява още, че общината е изпълнила нов строен въз основа на разрешение от март 2011 г. на главния архитект. То обаче е било отменено от съда в частта, която попада в имота на човека. Законът за устройството на територията казва, че строеж или част от него е незаконен, когато се извършва без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж.

Твърденията на общината, че крепостната стена е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, се опровергават от заключението на вещото лице, според което в случая става дума за изцяло нов строеж, обяснява още съдът.

Така община Созопол е осъдена да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на имота на И.М. с площ от 132 кв. м. Освен това трябва да плати на човека и 1558 лв. разноски по делото. Решението на съдия Кунчев не е окончателно и може да се атакува пред Окръжния съд в Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *