Житие и страдание на чорапите в семейство Марешки

Чорапите на семейство Марешки били произведени във фабрика „Фазан“, Русе някога си през 80-е години на ХХ век.

Техен дизайнер била млада влюбчива художничка от школата на социалистическия сюрреализъм.
Чорапите били с твърде напредничав за времето си дизайн и партидата с тази експериментална разцветка дълго време се търкаляла по складове и витрини, когато един ден чифт от тези удивителни чорапи попаднал в ръцете на Веселин Марешки – беден монах от Ордена на Таксиметрите.

Как точно се е сдобил с чифта изостанали чорапи, не е достоверно ясно.

Едни летописци твърдят, че Марешки ги получил като помощи от благотворителна организация, някои назовават конкретно и Червения кръст.

Други историци са категорични, че Марешки не е първият собственик на чорапите – всъщност ги свалил от краката на свой опонент, защото по него време борбата за оцеляване била много жестока.
Марешки опрал чорапите в началото на 90-е и ги ползвал много внимателно. Често пренасял в чорапите изпросен боб или корички хляб от кухните. Добри лелички, кухненски работнички с големи бицепси, подавали милостиня и храна за бедстващото семейство на г-н Марешки, който вече имал няколко аптеки, но продължавал да живее повече от скромно, защото се страхувал да не се върнат пак най-гладните години.

Когато се случвало синът на Веселин – младенецът Марешки да боледува, баща му запарвал билки и благовония в чорапите, правел компреси и налагал с тях наследника си. Наследникът растял здрав и силен, но извънредно скромен. Всеки ден раздавал от джобните си на своите другарчета, а сам той гладувал, защото знаел, че Господ все нещичко ще подаде в чорапите на баща му, с които Марешки-Старши продължавал да обикаля задните входове на ресторантите и да измолва от леличките по някой къшей с кебапче и боб с лютеница.

Марешки в отплата опипвал бицепсите на леличките, но в това нямало нищо непристойно, той ги обхващал като спортист и лечител, защото имал дарба да изцерява крампи.
***

Минали години, Марешки постепенно изоставил навика да обикаля задните дворове на ресторантите.
Вече имал сериозен бизнес с лекарства и горива, помагал на много хора, поглеждал и към политиката – но продължавал да живее извънредно скромно и никога не влизал по чорапи в Мазерати.

Един ден той решил, че е дошло време да предаде семейната реликва в ръцете на сина си.
„Сине мой – казал му той, – вземи този чифт чорапи от фабрика „Фазан“, те са съкровища от една отминала епоха, но имат не само материална, но и духовна стойност. Тези чорапи съм пазил и употребявал през целия си дълъг път от Ордена на Бакшиша до Ордена на Мазерати. Ползвай разумно тези свети чорапи, не ги давай на лекомислени жени, пази ги чисти и често ги репризирай. Пази ги от лоши очи и лоши крака, не прави с тях мръсотии, не ги усуквай, не ги разтягай. Накарай ме да се гордея с теб! Управлявай тези чорапи, както аз управлявам Мазерати – отговорно и пестеливо!“
***
Синът носил дълго време чорапите, пазил ги като очите си, кадял им с благоухания, репризирал ги, галел ги, притискал ги към сърцето си. Марешки-Младши също живеел изключително скромно и незабележимо.
Чорапите на семейство Марешки започнали да подават изцеление на идващите с вяра към тях.
Независимо дали били на краката на някой член от семейството, или просто висели на простора – те излъчвали такова благоухание, че всички наоколо забравяли болежките си, но си спомняли различни унижения от детството и ставали смирени, богобоязливи. Чорапите на семейство Марешки лекували конюнктивит, уплах, хемороиди и склонност към прибързани обобщения.

Славата на чорапите бързо започнала да се разпространява, но Марешки не искали да се прелъстяват от почести и величие, затова бърже скрили чорапите при една сътрудничка на „Воля“, като ѝ разрешили да ги ползва, но в най-строго уединение и под свещен секрет.

И досега никой не знае коя точно психоложка от „Воля“ се радва на свещените дарове, които излъчват старите скромни чорапи на семейство Марешки.

СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *