СУ проверява кандидат-министър Петър Илиев за плагиатство

Три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев, предложен от партия „Има такъв народ“ за вътрешен министър, са изпратени вчера до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това съобщиха за „Хоризонт“ от висшето училище. Сигналите ще бъдат разгледани и по тях ще бъде извършена проверка. Съгласно вътрешни правила на университета заместник-ректорът на Алма Матер по научноизследователската дейност, в случая проф. Николай Витанов, трябва да извърши проверка на допустимостта на сигналите. Допуснатите до разглеждане сигнали се изпращат до Етичната комисия на университета, която подготвя доклад до ректора със заключение за наличие или липса на плагиатство.

Името на Петър Илиев бе свързано със съмнения за плагиатство, след като медийни публикации откриха сходство между текстове в неговата книга „Компетенцията на народното събрание“ и доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. Разследване на специализираната група във Фейсбук „Правна лудост“, поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет, обвини Илиев, че е плагиатствал 40 страници в своя книга от колежката си в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова. Тя самата до момента не е коментирала случая.

Въпросният труд на Киселова е дисертация от 2008 г. на тема „Парламентарен контрол“. Съмненията за плагиатство спрямо Илиев са заради книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни. Сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“. Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатски права. Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс.

Първите обвинения в плагиатство излязоха миналия петък, когато Петър Илиев беше обсъждан като фаворита за кандидат-премиер на „Има такъв народ“. Накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов. В крайна сметка Петър Илиев е номиниран за кандидат за вътрешен министър в новия състав на Министерски съвет, предложен от ИТН. Той беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който беше оттеглен.

Досега ИТН не е коментирала по същество обвиненията в плагиатство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *