Стъкмистика! „Маркет линкс“ пробва да манипулира изборите в Русе чрез БТВ!

Може ли сондаж с триста души да е представителен за Русе със 120 000 хора в списъците!? И с петстотин за София, при над милион избиратели!?

Тема за размисъл.

Социологическата агенция „Маркет линкс“ напоследък променя представите за това що е то социологическо изследване. За общини с многобройно население се представят „проучвания“ с по около… триста души извадка.

Излишно е дори да се говори дали 300 души може да е представителна извадка за общности от по сто – сто и петдесет хиляди души. Или в община като София с над милион избиратели. По-важното обаче е друго – тези „проучвания“ формират нагласи, пращат хора на балотажи, внушават прогноза.

Още по – абсурдното е, че подобни данни се тиражират от национални медии. Това не е услуга нито за социологията у нас, нито за обществото. Нито за истината. А още по – малко за укрепване на крехкото доверие към медиите у нас.

А истината е, че за да се направи подобно изследване, с поне някаква надеждност, са нужни поне 600, а най-добре – поне 800 интервюта. Нужна е и прецизно моделирана извадка.

Дори и тогава обаче би трябвало постоянно да се напомня, че изследването не е прогноза, а е моментна картина на нагласите, трябва да се обяснява каква е грешката, трябва да се подчертава, че не става дума за нищо повече от бърз сондаж за ориентир, който в най – добрия случай може да даде само хипотези. Трябва да се споменава на колко се равнява един процент от извадката. Трябва да се посочва как е формирана – квотна ли е, случайна ли е и т.н.

Не чуваме достатъчно такива уговорки в националния ефир. Напротив, въпросните „изследвания“ на „Маркет линкс“ се представят като меродавен критерий наготово кой да е в дебати и кой – не. На всичкото отгоре, някакви партийни агитки аплодират резултатите от „изследванията“, все едно това е някаква важна и съдбовна информация.

Дори и някои партийни щабове започват да въртят въпросните „изследвания“ на „Маркет линкс“ и това съвсем започва да прилича просто на политическа реклама. Не е тайна системното отклонение на тази агенция в полза на т.нар. градска десница, например, и свидетелство за това е, че един от последните сондажи на „Маркет линкс“ беше масово разпространен от хора на „Демократична България“.

Всичко това щеше да е просто смешно, ако не се налагаше системно. И не е далеч денят, когато мнозина у нас ще смятат, че това именно е социология. Не, не е!

Това е стъкмистика!

На снимката: Управителят на агенцията Добромир Живков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *