Социолог: С издигането на Николай Василев Слави се самоубива

Ако грешката не бъде поправена, на следващи избори резултатът на ИТН е надолу, смята Първан Симеонов

С номинацията на Николай Василев за министър-председател Слави Трифонов се самоуби политически. Това заяви социологът и изпълнителен директор на „Галъп“ Първан Симеонов по БНТ. „Сутрин ставам и гледам по телевизионните студиа цялото НДСВ. Не знам кой го е измислил това, но това е много лоша услуга за Слави Трифонов. Да те бъзикат, че си римейк на НДСВ и ГЕРБ и ти да сложиш министър от НДСВ е политическо самоубийство“, категоричен бе Симеонов. По неговите думи при нови избори резултатите на партията на Трифонов ще бъдат по-лоши от досегашните. „Трифонов е обезвредена бомба – вместо да избухне, тя гръмна преждевременно“, отбеляза той.

„С предложения кабинет Трифонов сложи останалите пред свършен факт, само че той подценява едно нещо“, коментира още Симеонов. „Той застава срещу прозападната демократична общност, групирана около „Демократична България“, която е изключително гласовита и креативна и може да го направи за смях за една седмица. Буквално може да унищожи всякаква остатъчна репутация. По-добре от „Шоуто на Слави“ може да прави карикатури. Достатъчно са 3 мемета, 4 торбички „Била“ и 5 преки включвания на някой инфлуенсър и за броени седмици всички мостове не просто ще бъдат изгорени, ами на едни следващи избори може да се окаже, че Слави Трифонов потъва надолу, а „Демократична България“ става претендент за едно от първите места“, подчерта Първан Симеонов.

Трифонов подцени още един очевиден факт – симпатиите към служебния кабинет, смята социологът. „Той се харесва 2:1, 60 към 30 на сто. Изведнъж Слави прави друг вариант на служебен кабинет – пак експерти. Само че този вече се е харесал. И веднага по социалните мрежи тръгна: „Чакайте, защо да правим нов служебен кабинет, като ние вече си имаме?!“ И да не стане така, че между двете най-интересни фигури на промяната – Слави Трифонов и Румен Радев, да се появи напрежение. Защото, ако се появи такова, победителят е ясен и той се казва Румен Радев“, обобщи Първан Симеонов.

Според социолога има достатъчно време грешката, направена с предложеното от шоумена правителство, да бъде поправена. „Партиите на протеста трябва да седнат и да преговарят, да избистрят програма. Ако трябва, да се ограничат във времето, да си дадат ясни стъпки, да вземат част от министрите от служебния кабинет. Част от хората в него отразяват протеста, докато предложените от Трифонов не го отразяват“, смята изпълнителният директор на „Галъп“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *