Караянчева изплака: Системата ”Хеър-Ниймайер” ми открадна мандата в Кърджали

Избирателната система ”Хеър-Ниймайер” е откраднала депутатското място от Кърджали, въпреки че ГЕРБ е с по-големия остатък. Това проплака по БНР бившият председател на Народното събрание и водач на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева

В Кърджали ДПС получава четири депутатски места, а петото е за „Има такъв народ“.

Още вчера стана ясно, че областният координатор на ГЕРБ и водач на листата на коалицияна ГЕРБ-СДС Цвета Караянчева остава извън следващия парламент. Така ГЕРБ се разделя с едно от остриетата си.

Караянчева беше депутат последователно в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-тото Народно събрание. Тя бе председател на 44-ия парламент. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предложиха Караянчева за шеф и на 45-ия парламент, но мнозинството отхвърли нейната кандидатура.

В парламентарния живот Караянчева се отличаваше с хаплив изказ. Не пестеше критиките си срещу конкурентите и защитаваше пламенно политиката на своята партия. Е, остана в аналите и с някои „географски открития“, както и със своеобразна благотворителност със стари килими и календари.

Критики срещу стила й на водене на заседанията не липсваха. Караянчева винаги призоваваше за консенсус, като реагираше остро и не позволяваше на депутатите да нарушават реда в залата.

Името на Караянчева беше споменато в един от изтеклите през изминалата година записи, в които се твърдеше, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва неприлични думи за своята колежка. Това породи и много иронични изказвания по адрес на бившия председател на парламента. Въпреки че Караянчева не скри, че е останала обидена, тя не се отказа от политика и остана в парламента.

Броени дни преди вота на 11 юли пък служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че Караянчева си е позволила да заплашва директора на МВР-Кърджали. Тя от своя страна отрече и в онлайн прояви във фейсбук заяви, че Рашков оказва натиск и ползва репресивни похвати. Караянчева бе категорична, че министърът петни името й. Тя нарече изказването му „Гьобелсова пропаганда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *