Сметната палата уличи Костадин Костадинов в лъжа

Сметната палата уличи в лъжа председателя на партия “Възраждане” Костадин Костадинов. В нарочно съобщение до медиите от днес от институцията го призовават да опровергае публично невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина. Става дума за това, че известният като Костя Копейкин лидер публично лансирал пред медия, че уж питал палатата дали може да се откаже от държавната субсидия за партията му, но от палатата му казали, че това не е възможно.

Всъщност Сметната палата му посочила че начина за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за политическите партии. В същото писмо Сметната палата посочила още, че няма законова забрана партии да даряват средства, ако считат, че това е присъщо за дейността им.

Ето какво се казва в писмото до медиите на Сметната палата:

Невярно твърдение на председателя на политическа партия „Възраждане“

Сметната палата призовава Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина.

В предаването „Неделята на NOVA“ на 3 май 2020 г. бе излъчено разследване на журналиста Васил Иванов „Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?“.

В него бяха изнесени факти, свързани с възможността ПП „Възраждане“ да се откаже от полагащата й се по закон държавна субсидия, която очевидно е била получавана, разходвана и част от нея дарена, съгласно представените и одитирани от Сметната палата финансови отчети.

На поставения въпрос към Костадин Костадинов, председател на ПП „Възраждане“: „Защо партията, въпреки изразеното си публично желание да се откаже от получаването на държавна субсидия, не го е направила?“ в предаването той отговори, че веднага след изборите през 2017 г. е отправил запитване към Сметната палата, откъдето му казали, че това е невъзможно.

Това твърдение на Костадин Костадинов не отговаря на истината. Сметната палата никога не е давала указания и не се е произнасяла, че няма възможност за отказ от получаване на държавна субсидия.

В свое писмо (с изх. № 48-00-336/13.04.2017 г.), в отговор на писмено запитване от Костадин Костадинов за възможностите да се откаже от субсидията, Сметната палата посочи, че начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за политическите партии. В същото писмо Сметната палата посочи още, че няма законова забрана политическите партии да даряват средства, ако считат, че това е присъщо за дейността им.

Сметната палата призовава председателя на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *