След разпита в прокуратурата, Борисов се скара на правителството и медиите

Медиите изпълняват поръчка, а правителството поема задължения за милиарди, докато лидерът на опозицията го викат прокурори. Така бившият премиер Бойко Борисов обобщи ситуацията след разпита си в понеделник.

Той бе привикан заради делото за изнудване на бизнесмена Васил Божков, по което бе арестуван за 24 часа. Тъй като прокуратурата счита, че МВР е опорочило всички следствени действия, сега замесените се привикват на повторен разпит. Освен Борисов разпитани ще бъдат и пиарката му Севделина Арнаудова, както и бившият финансов министър Владислав Горанов. За Божков бе заявено, че ще се поиска разпит с видеовръзка, но за това трябва да съдействат властите в Дубай.

Борисов не каза какво е говорил пред прокурорите. Обясни, че след всеки такъв разпит се подписвала декларация за неразпространение на информация.

„Докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в Министерски съвет, се подписа за милиардна сделка меморандум“, обърна се Борисов към медиите.

Бившият премиер визира меморандума с базирания в Лондон фонд Gemcorp за 1 млрд. долара инвестиции в чиста енергия. През последните дни се появиха твърдения, че зад компанията стоят капитали на руски олигарх. От фонда отрекоха. През уикенда финансовият министър Асен Василев каза пред Нова телевизия, че заедно с представители на фона имало и такива на американското посолство. По думите това било достатъчна гаранция.

„Оправданието на Асен Василев беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство. А службите къде са? Те не проверяват ли?“, попита Борисов.

Бившият премиер обаче отказа да коментира думите на Василев, според когото бизнесменът Георги Самуилов му казал, че е бил принуден да дава подкупи на Борисов и депутата Делян Пеевски. Именно Самуилов е автор на сигнала до спецпрокуратурата, по който бе образувано дело срещу Василев, но без да се споменава името му. То е за длъжностно престъпление.

„Г-н Самуилов, ако знае нещо, да излезе и да го каже“, заяви Борисов.

Бизнесменът твърди, че му оказван натиск след среща с Василев на 5 януари. По-късно започнали данъчни проверки и ревизии на фирмите му. След това вицепремиерът обвинил компанията „ИнсаОйл“, че спекулира с цените на горивата.

Василев отрича да е присъствал на тази среща. Той твърди, че на 5 януари е имало среща с премиера Кирил Петков и Петролната и газова асоциация, на която бил и адвокатът на Самуилов.

„Излиза, че и двамата не сме присъствали“, каза Василев.

Той каза, че е имал среща със Самуилов, по време на която бизнесменът му се оплакал за исканите подкупи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *