След заповед на Фандъкова, полиция спря Луковмарш

Полицията не позволи провеждането на Луковмарш по улиците на София тази вечер. Малко преди 18.00 часа кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на шествието, което се свързва с нацистка символика и всяка година е повод за антишествия и призиви за забрана на всякакви фашистки прояви.

Участниците в шествието се събрана на сборния си пункт пред НДК, но там ги чакаха униформени полицаи, които ги разделиха на малки групи и ги ескортираха до крайната точка на Луковмарш – къщата на ген. Христо Луков. Там се състоя поднасянето на цветя и венци – събитие, което не е забранено от общината.

От МВР обясниха, че освен заповедта на кмета, са получени становища от ДАНС, здравното министерство и прокуратурата, на базата на които е отказано съгласуване на проявата. Само поднасянето на венци пред къщата на Луков е с разрешение от властите.

И прокуратурата съобщи, че е поискала засилена охрана на шествието. Не обаче заради нацистките символи и пропаганда, а заради становище на здравното ведомство, че са възможни нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред.

Веднага след издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи още на НДК, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка.

Заповедта на Фандъкова дойде непосредствено, след като Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани.

С позиция излезе и Министерството на външните работи, откъдето изразиха пълна подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които осуетиха провеждането на Луковмарш.

Българското правителство последователно и категорично е осъждало “Луковмарш”. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията, се казва в позицията на МВнР.

Часове преди опита за провеждане на поредния Луковмарш в София, противници на шествието излязоха на протест. С плакати „Без нацисти по улиците ни“, „Никога повече фашизъм“ и „Няма нелегални хора“ те се обявиха срещу проявата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *