Скандал! Кулеба обижда българския парламент и президента Радев!

Украински министър дойде в България и си позволи недипломатичен тон и изказ спрямо българския президент. На следващия ден заяви, че ще остане докато не се вземе решение от НС за доставка на оръжия за Украйна. Постави и срок. Държавниците ни пак мълчат.

Ето какво каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в Народното събрание. Той няма да напусне България, докато Украйна не получи наше оръжие.

„Kак може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това? Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сте по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение“.

„Всеки, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора, а сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта“.

„Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но, нека да сме сериозни, ако имаш бронежилетка и какса, а нямаш оръжие, си загубен. Така че тази половинчата мярка е правилна политически, но съобщението е: Може да умрете защитени“.

„Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици – не само от парламента, но и от правителството: да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение“.

„В тази държава е редно да получа отговор от цялото правителство. Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят върху това. Има хора на терен, които умират, докато траят дискусиите и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ“.

„Най-добрият начин да се помогне на мира е да се помогне на Украйна – в противен случай Русия ще извърши повече жестокости и убийства и ще разруши повече домове. Говорейки в навечерието на Великден, как може да считаш убийци за свои братя?

„Имах среща с вашия премиер, който според мен показа истинско желание да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна. В демократичните правителства, коалиционните правителства е нормално да има различни мнения, но е много важно да си от правилната страна на историята и да вземаш верните решения. Да си с нас означава политическо бъдеще, подкрепа за Русия или да се правиш на неутрален значи да си от грешната страна на историята“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *